Συχνή η τροφική επιλεκτικότητα στα αυτιστικά παιδιά

28 Μαΐου 201022:00

autism_2Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά στην διατροφή τους, αλλά νέα αμερικανική μελέτη διαπιστώνει

ότι το χαρακτηριστικό αυτό είναι συχνότερο μεταξύ των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό καθώς τείνουν να αρνούνται να φάνε τα περισσότερα τρόφιμα και είναι πιθανότερο να περιορίζουν τη διατροφή τους σε μικρότερη ποικιλία τροφών.

Η διατροφική αυτή συμπεριφορά είτε πρόκειται για παιδιά με αυτισμό είτε για υγιή παιδιά, ενέχει κινδύνους.

Όπως αναφέρεται στο Journal of Pediatrics, όταν τα παιδιά δεν τρώνε από όλες τις διατροφικές ομάδες επαρκείς ποσότητες διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Πάντως η διατροφική επιλεκτικότητα δεν είναι ξεκάθαρο σύμπτωμα αυτισμού. Ο αυτισμός διαγνώσκεται σε παιδιά που έχουν περιορισμούς ή δυσκολίες σε αρκετές βασικές αναπτυξιακές περιοχές όπως η γλώσσα, η επικοινωνία, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η άκαμπτη συμπεριφορά.

Η Δρ Λίντα Μπαντίνι και οι συνεργάτες της στο Κέντρο «E.K. Shriver» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης θέλησαν να δουν αν τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τα «κανονικά» παιδιά και κατά πόσο οι διαφορές αυτές, αν υπήρχαν, είχαν επίδραση στην διατροφή.

Στην μελέτη CHAMPS (Children’s Activity and Mental Patterns Study) πήραν μέρος 111 παιδιά, 3-11 ετών (54 με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και 58 φυσιολογικά παιδιά). Τα παιδιά ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν και οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ κλήθηκαν να τηρήσουν και διατροφικό ημερολόγιο για τρεις ημέρες.

Η επιλογή τροφής χωρίστηκε σε τρία πρότυπα: α) άρνηση συγκεκριμένων τροφών, β) περιορισμένη ποικιλία ή επανάληψη των καταναλισκόμενων τροφών και γ) περιοριστική κατανάλωση σχεδόν αποκλειστικά μιας τροφής, η οποία τρώγεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παιδιά που έτρωγαν επιλεκτικά υπήρχαν και στις δυο ομάδες, αν και στην ομάδα των αυτιστικών υπήρχε περισσότερη άρνηση και πιο περιορισμένη διατροφική επαναληψιμότητα.

Εν αντιθέσει με αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες, η διατροφική επιλεκτικότητα δεν σχετιζόταν με την ηλικία του παιδιού. Τα επίπεδα της άρνησης και επανάληψης στα φυσιολογικά παιδιά ήταν όμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Επιπλέον, μόνο τέσσερις από τους 53 γονείς των παιδιών με αυτισμό ανέφεραν ότι το παιδί τους έτρωγε μόνο ένα τρόφιμα τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα. Αυτό έκανε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι το ακραίο αυτό πρότυπο διατροφής δεν εμφανίζεται τόσο συχνά στα παιδιά με αυτισμό.

Αν και το δείγμα της μελέτης γενικά κρίθηκε μικρό, η έρευνα δείχνει ότι ο μεγαλύτερος διατροφικός κίνδυνος προκύπτει όχι από την άρνηση συγκεκριμένων τροφών αλλά από διατροφικά πρότυπα με περιοριστική ποικιλία ή επανάληψη τροφών.

Επειδή τα αυτιστικά παιδιά του δείγματος ήταν πιθανότερο να περιορίζουν την ποικιλία των τροφών που κατανάλωναν, η πλειοψηφία τους είχε ανεπάρκεια σε βιταμίνες Α, C, D, όπως επίσης σε ψευδάργυρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα φυσιολογικά παιδιά.

Πηγή: Reuters Health & www.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr