al_salex_1

Αφροδίτη Αλ Σάλεχ: Αλλαγή του τρόπου υποδοχής μεταναστών στη Θράκη

7 Μαΐου 201017:19

al_salex_1

 

Ριζική αλλαγή πλαισίου στη διαχείριση των ανθρώπινων ροών μεταναστών που έρχονται στην ελληνική επικράτεια είναι ο άμεσος στόχος που δρομολογείται από την Κυβέρνηση σύμφωνα με τη σύμβουλο του Υφυπουργού Προστασίας στους Πολίτη Σπύρου Βούγια, σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ που βρέθηκε στην Ξάνθη και ερωτήθηκε για το θέμα των απάνθρωπων συνθηκών παραμονής στα ειδικά κέντρα, όπως αυτό της Βέννας.

 

Η σύμβουλος του Υπουργού ήταν εισηγητής στην ημερίδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης για το διασυνοριακό και οργανωμένο έγκλημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το trafficking που διοργανώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης.

Σύμφωνα με την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ με βάση τις δράσεις που προγραμματίζονται άμεσος στόχος είναι «να αυξηθούν τα οφέλη, να μειωθούν τα κόστη, να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα να προστατεύουμε την εικόνα της χώρας, την κοινωνική συνοχή και τη συνέχεια του πολιτισμού». Δεν είναι δυνατόν να προστατεύονται τα ανρθώπινα δικαιώματα μόνο των ντόπιων και όχι των μεταναστών και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, παρά την οικονομική κρίση.

«Το μοντέλο διαχείρισης ήταν καταστροφικό αφού η χώρα εσωτερίκευσε και έκρυψε το πρόβλημα με τα γνωστά αποτελέσματα που εντάθηκε όταν η Ισπανία και η Ιταλία έκλεισαν τις οδούς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική πύλη της Ευρώπης» Ειδικότερα, με βάση τα νέα μέτρα αλλάζει το σύστημα ασύλου, καθώς «είναι εξωφρενικό να μην δίνεται πολιτικό άσυλο σε όσους χρήζουν προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Παράλληλα, αλλάζουν ριζικά τα κέντρα παραμονής γιατί αυτή τη στιγμή κρατούνται χωρίς λόγο οι μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες και ξοδεύονται ασύλληπτα νούμερα χωρίς καμία λογική. Θα είναι κέντρα πρώτης υποδοχής, όπως στην Ευρώπη, θα παραμένουν μέχρι 15 μέρες, θα εντοπίζονται οι ευαίσθητοι και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες.»

Σύμφωνα με την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ η ροή από τα ελληνικά νησιά μειώνονται και το πρόβλημα οξύνεται στην Έβρο καθώς το κόστος για τους μετανάστες εμφανίζεται μειωμένο στον Έβρο. Επεσήμανε πάντως ότι τόσο ο Υφυπουργός όσο και η ίδια έχουν επισκεφθεί πάρα πολλές φορές την περιοχή για να επιλύσουν τα σημαντικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι δεν είναι άδικη η δυσφήμιση της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα η χώρα δεν είχε εκμεταλλευτεί το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που παρέχει όλες τους απαραίτητους πόρους.

Η ημερίδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜ.Θ. Νίκος Ρίζος, αναφερόμενος στην ημερίδα και το αντικείμενό της επεσήμανε ότι το ζήτημα των μεταναστών και ιδιαίτερα των γυναικών που πέφτουν θύματα αδίστακτης εκμετάλλευσης από τους διακινητές έχει την κοινωνική του διάσταση.  

«Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι σε έξαρση στην παρέβρια περιοχή. Όσον αφορά στο ζήτημα του τράφικινγκ υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά στην περιοχή αλλά δεν έχει πλέον την άγρια μορφή που είχε στο παρελθόν. Υπάρχουν και σήμερα περιστατικά αλλά περισσότερο έχουμε να κάνουμε γυναίκες που εκδίδονται με δική τους θέληση και δεν εξαναγκάζονται». Τέλος εκτίμησε ότι επειδή τα ζητήματα όπως το τράφικινγκ έχουν και  το στοιχείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αιτία του εντοπίζεται στη θέληση των διακινητών που αναζητούν διαρκώς θύματα για να εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης Ιωακείμ Τσουκνάδη στόχος της ημερίδας ήταν η γνωριμία με θέματα που αφορούν στη λαθρομετανάστευση το τράφικινγκ και άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων . «Η ημερίδα θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το είδος του εγκλήματος, για  να οδηγήσουμε τις δράσεις μας σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να το μειώσουμε. Στην Ξάνθη δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, όμως πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με τους ομιλητές που είναι αυθεντίες στο θέμα του οργανωμένου εγκλήματος αν ποτέ παρουσιαστούν προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε». σημείωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης.

Ομιλητές εκτός από την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής του τμήματος Ανάλυσης της Εγκληματικότητας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ιωσήφ Καμπανάκης και ο Αστυνόμος Α’ Γιώργος Βανικιώτης, στέλεχος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

astynomia_imerida_2

astynomia_imerida_1

al_salex_3

rizos_astynomia_stratigos

tsouknadis_2

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr