Ανακαλύφθηκε πλαστική δίνη σκουπιδιών στον Ατλαντικό

26 Απριλίου 201022:00

garbage-patch-atlantic-oceanΟι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια πλαστική δίνη σκουπιδιών στον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Όπως αναφέρει το econews.gr μια δεκαετία μετά από την ανακάλυψη της πρώτης δίνης πλαστικών σκουπιδιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, «The Great Pacific Garbage Patch», τώρα δύο ομάδες ερευνητών ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μια δεύτερης στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Είναι από τα πιο παράξενα και ποιο δυσάρεστα περιβαλλοντικά φαινόμενα, ένας ατελείωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος από πλαστικά απορρίμματα.

Η ερευνήτρια Anna Cummins, δήλωσε ότι βρήκαμε μια δίνη σκουπιδιών, που αποτελείται από θρυμματισμένα πλαστικά που επιπλέουν σε μια τεράστια έκταση στον Ατλαντικό.

Η αποστολή των ερευνητών με επικεφαλής την Anna Cummins και το σύζυγο της Marcus Eriksen, τον περασμένο Φεβρουάριο, περνώντας τη θάλασσα των Σαργασσών, συνέλεγε δείγματα κάθε 100 μίλια, για περαιτέρω αναλύσεις.

Κάθε φορά  εντόπιζε μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων.

Το «νησί των σκουπιδιών» εντοπίστηκε ανάμεσα στις Βερμούδες και τις Αζόρες.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε. Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς.

Σκοπός μας είναι μετά την εν λόγω ανακάλυψη, να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου για την προστασία των ωκεανών από τη ρύπανση, δήλωσε η Cummins.

Η «τοξική βόμβα» στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων, καθώς τα ψάρια αποτελούν μέρος της διατροφικής αλυσίδας.

H δεύτερη ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από την Ένωση Εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, με έδρα τη Μασαχουσέτη, συλλέξανε περισσότερα από 6,000 δείγματα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr