Το παιδί έχει πυρετό…

27 Απριλίου 201022:00

thermometroΌλοι οι γονείς, με μικρά παιδιά, έχουν βιώσει την παρακάτω κατάσταση.

Το παιδί τους «ψήνεται» στον πυρετό και πρέπει να μετρήσουν τη θερμοκρασία του, αλλά δεν κάθεται φρόνιμα.

Χτυπιέται, τσιρίζει, στριφογυρνάει….Πόσους τρόπους και ποια όργανα, άραγε, έχουν στη διάθεσή τους για να μετρήσουν (σωστά) την θερμοκρασία του παιδιού τους;

Όπως αναφέρει το yourbaby.gr η πιο ασφαλής μέτρηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάγνωση των διάφορων ασθενειών, ιδιαίτερα στα παιδιά, γίνεται με τη χρήση του γνωστού θερμόμετρου. Στην αγορά διατίθενται πολλοί τύποι θερμόμετρων, διαφορετικών τεχνολογιών και τιμών. Επιπλέον, εκτός από το είδος του θερμόμετρου, παίζει μεγάλο ρόλο στην ακρίβεια και ο τρόπος της μέτρησης. Ανάλογα με το πού μετράμε υπάρχει πάντα μία μικρή διαφορά.

Τύποι Θερμόμετρων

01 Κλασικό θερμόμετρο υδραργύρου: αποσύρεται από την αγορά και δεν συνιστάται, πλέον, η χρήση του λόγω του ότι σπάει εύκολα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την τοξικότητα του υδράργυρου (αν και κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σχετικά χαμηλή). Ακόμη ένα μειονέκτημά του είναι ότι η μέτρηση έχει διάρκεια 2-3 λεπτά, με εξαίρεση ορισμένα γρήγορα μοντέλα.

02 Ηλεκτρονικό θερμόμετρο (απλό): η μέτρηση είναι σύντομη και διαρκεί περίπου 1 λεπτό. Διαθέτει ψηφιακή ένδειξη και ήχο ολοκλήρωσης της μέτρησης. Μπορεί να τοποθετηθεί στο στόμα, στη μασχάλη ή στον ποπό. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, το παιδί πρέπει να ηρεμήσει για λίγο, ώστε η μέτρηση να είναι σωστή.

03 Ηλεκτρονικό θερμόμετρο με υπέρυθρες: η μέτρηση γίνεται στο αφτί και ολοκληρώνεται μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή τοποθέτηση του θερμόμετρου στο αφτί. Σε πολύ μικρά παιδιά ίσως υπάρξουν δυσκολίες κατά την εφαρμογή λόγω του μικρού μεγέθους του αφτιού τους, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι μετρήσεις μπορούν να είναι σωστές. Καλό, ακόμη, είναι να έχουμε μετρήσει την «κανονική» θερμοκρασία του παιδιού όταν είναι υγιές, για να μπορούμε έπειτα να συγκρίνουμε. Τελευταίες δοκιμές έδειξαν ότι υπάρχουν πλέον θερμόμετρα αφτιού με μεγάλη αξιοπιστία. Το βασικότερό τους πλεονέκτημα είναι η πολύ γρήγορη μέτρηση, έτσι ώστε να μην παιδεύονται ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς. Ωστόσο, το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο και πολλές φορές αποτρεπτικό.

04 Θερμόμετρο – Πιπίλα: υπάρχουν στο εμπόριο πιπίλες με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Η χρήση, όμως, αυτής της μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το κατά πόσο χρησιμοποιεί ακόμα ή δέχεται την πιπίλα. Επίσης, αν το παιδί έχει φάει κάτι πριν τη μέτρηση , ενδέχεται αυτή να βγει λάθος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή όσον αφορά στην τήρηση κάποιων κανόνων υγιεινής κατά τη χρήση των θερμόμετρων (σωστός καθαρισμός, χρήση «προστατευτικών» κ.ά.) Ακόμη, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του «υγιή» θερμοκρασία και με βάση αυτή θα πρέπει να συγκρίνει πότε μια μέτρηση, που κάνει, είναι άνω της «φυσιολογικής» ,γι αυτόν, τιμής. Τέλος, για θέματα υγείας πρέπει πάντα να ζητείται η συμβουλή του ειδικού γιατρού και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr