ATM_ALPHA_BANK

Ανησυχία για τις σπείρες αλλοδαπών στα ΑΤΜ της περιοχής

8 Απριλίου 201006:59

ATM_ALPHA_BANKΗ αναταραχή που έχει προκληθεί από σπείρες – βούλγαρων κυρίως- επιτήδειων που υποκλέπτουν στοιχεία καρτών ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ ήταν η αιτία που η Αστυνομία της Ξάνθης προέβη στην έκδοση οδηγιών για τους χρήστες των εν λόγω καρτών.

Όπως αναφέρουν διάφοροι τραπεζικοί, το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές υπήρξε μεγάλη συσσώρευση, ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, κακοποιών που επιχειρούν να υποκλέψουν στοιχεία των καρτών ανάληψης μετρητών καθώς και τους κωδικούς. Ακολούθρως  προχωρούν στην παραγωγή κάρτας-κλώνου ώστε να αδειάσουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πελατών των τραπεζών.

Η δράση τους εντοπίζεται στην τοποθέτηση αναγνώστη μέσα στο μηχάνημα όπου εισέρχεται η κάρτα ώστε να αντιγραφούν τα στοιχεία της κάρτας, σε συνδυασμό με κάμερα ή πλαστό πληκτρολόγιο προκειμένου να αποσπάσουν και το τετραψήφιο pin. Στην πιο απλουστευμένη μορφή του το σύστημα λειτουργεί με την τοποθέτηση ειδικής σιλικόνης μέσα στο μηχάνημα που παρακρατεί την κάρτα του πελάτη ενώ με κάποιον από τους γνωστούς τρόπους έχουν πάρει και τον κωδικό.

Παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στην περιοχή, η αστυνομία αλλά και οι τράπεζες εφιστούν την προσοχή του κόσμου. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις συναλλαγές με τα ΑΤΜ και κυρίως επιφυλακτικότητα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ακυρώνονται αμέσως κάρτες που έχει κρατήσει το μηχάνημα και να προτιμώνται ΑΤΜ που είναι επισκέψιμα μέσα από τα υποκαταστήματα, ιδιαίτερα όταν οι τράπεζες λειτουργούν.

Οι δράστες προτιμούν απόμερα μηχανήματα που δεν τροφοδοτούνται συχνά ώστε να μην είναι ορατή άμεσα, πιθανή απάτη. Οι τράπεζες για λόγους ασφαλείας, φροντίζουν να τροφοδοτούν καθημερινά τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε υποκαταστήματα κατά τις περιόδους που αναμένεται κύμα απατεώνων, όπως σε ημέρες γιορτών. Κάποιοι αναφέρουν ότι αν η κάρτα κρατηθεί από το μηχάνημα και δεν λειτουργεί κάποια τράπεζα να μην απομακρυνόμαστε από το μηχάνημα για να αποτρέψουμε πιθανή υποκλοπή των στοιχείων μας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr