Πιέζουν οι μεσίτες για μείωση τιμών κατοικιών

5 Απριλίου 201022:00

RealEstateΗ αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% εκτιμάται ότι θα περάσει στον καταναλωτή, εκτός βέβαια από τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

 

Αμεση μείωση τιμών των προς πώληση κατοικιών, τουλάχιστον κατά 25%-30%, ζητούν εκπρόσωποι του μεσιτικού κλάδου, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά όπως αναφέρει η “Ναυτεμπορική”

Την ίδια άποψη εκφράζουν το τελευταίο διάστημα και τραπεζικοί κύκλοι, που εκτιμούν ότι οι τιμές θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας, τόσο για να απορροφηθεί ταχύτερα το υφιστάμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών, όσο και για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη στον κλάδο.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επηρεάζουν και την αγορά ακινήτων, τόσο από την άποψη της περαιτέρω επιδείνωσης της ψυχολογίας των υποψήφιων αγοραστών, όσο και από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Σημαντικό ποσοστό αδιάθετων κατοικιών δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, μιας και οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πριν από την εφαρμογή του φόρου.

Ωστόσο, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% εκτιμάται ότι θα περάσει στον καταναλωτή, εκτός βέβαια από τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Τηρώντας μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση, οι κατασκευαστές έχουν ουσιαστικά κρατήσει τις τιμές -τουλάχιστον τις ζητούμενες- σε υψηλά επίπεδα, τα οποία μετά τα νέα μέτρα είναι απλησίαστα για τη μεγάλη πλειονότητα των αγοραστών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr