proskopoi

Τα Λυκόπουλα σώζουν τους λύκους!

3 Απριλίου 201022:00

proskopoiΣτο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, ο Κλάδος των Λυκόπουλων υιοθετεί και ενισχύει για τη φετινή χρονιά, τη δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη διατήρηση των πληθυσμών του λύκου στην Ελλάδα.

Ο λύκος είδος τρωτό και προστατευόμενο στη χώρα μας, έχει εξαφανιστεί ολοκληρωτικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Ελλάδα στις περιοχές νοτιότερα της Λαμίας.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα ενημερώσει τους ομαδάρχες με παρουσιάσεις, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό αλλά και κατασκευές origami κι αυτοί με τη σειρά τους θα μεταδώσουν στις ομάδες τους όλες τις πληροφορίες για να ενημερώσουν το ευρύ κοινό και να ευαισθητοποιήσουν χιλιάδες πολίτες για το παρεξηγημένο θηλαστικό.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ» και η συμμετοχή των Λυκόπουλων σε αυτό εξασφαλίζει στην ομάδα τους την τιμητική διάκριση «100% ΑΓΕΛΗ». Τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν τα Λυκόπουλα ως το τέλος της χρονιάς θα παραχωρηθούν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη διατήρηση του λύκου.
Στη δράση υπολογίζεται να συμμετέχουν περίπου 2500 παιδιά από τα καταγεγραμμένα 5.500 Λυκόπουλα καθώς και 600 ενήλικες ομαδάρχες.
Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ είναι πολύ σημαντική η ενεργή συμμετοχή παιδιών και νέων πολιτών σε δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Για τα παιδιά, η αλήθεια της άγριας ζωής έχει αξία.
Ευχαριστούμε Λυκόπουλα που μεταδίδετε την ευαισθησία σας!  
Περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Πετρίδου, 6937 422537, 2310 555920
Σχετικά με τη δραστηριότητα:
http://100.sep.org.gr/el/program-sep/lykopoyla.html
ή

http://blogs.sep.org.gr/ageli100/blog/archives/category/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7
ή
http://blogs.sep.org.gr/ageli100/ (δεξιά ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, πατήστε το link  “η καλή μας πράξη”

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΟ

Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής.
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήμερα.
Το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχμάλωτους -από ιδιώτες- λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.
Το Καταφύγιο και το Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο είναι επισκέψιμα για το κοινό, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού, 2310 555920, 6937422537

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr