Το μέλι καταπραΰνει τον παιδικό βήχα

29 Μαρτίου 201022:00

honeyΈνα κουταλάκι του τσαγιού μέλι πριν από τον ύπνο φάνηκε σε έρευνα πιο αποτελεσματικό στον βήχα των παιδιών, σε σχέση με φάρμακα ή με καθόλου θεραπεία.

Το μέλι φάνηκε πως καλμάρει τον βήχα και βοηθά τα παιδιά να κοιμηθούν καλύτερα, σημειώνεται στη νέα έρευνα που βασίστηκε σε αναφορές γονέων για τα συμπτώματα των παιδιών τους.

Το παραδοσιακό φάρμακο φάνηκε περισσότερο αποτελεσματικό σε τριπλή σύγκριση. Το μέλι μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό, σημειώνουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ιan Paul του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι πολλές οικογένειες θα θεωρήσουν πως ‘η γιαγιά είχε δίκιο’. Τρεις παιδίατροι που διάβασαν την έρευνα δήλωσαν ότι θα προτείνουν σε γονείς που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να δοκιμάσουν μέλι. Σημειώνουν ότι το μέλι δεν θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους, λόγω σπάνιου αλλά σοβαρού κινδύνου αλλαντίασης.

Στην έρευνα η ομάδα επέλεξε 105 παιδιά με λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, από μια κλινική στην Πενσιλβάνια. Στους γονείς δόθηκαν είτε σακούλες με μέλι σε δοσομετρητή ανάλογα με την ηλικία τους, είτε με φάρμακο για τον βήχα με δεξτρομεθορφάνη, που είχε γεύση μελιού, είτε άδεια ή με μέλι. Ρωτήθηκαν οι γονείς σχετικά με τον ύπνο των παιδιών πριν την χορήγηση μελιού και μετά τη χορήγηση. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα συμπτώματα σε κλίμακα εφτά σημείων.

Όλα τα παιδιά εμφάνισαν βελτίωση αλλά το μέλι είχε καλύτερο αποτέλεσμα στη βαθμολογία που έδωσαν οι γονείς για τα συμπτώματα βήχα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’.

Πηγές: ‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’ & iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr