Το Κόκκινο Ελάφι απειλείται με εξαφάνιση

7 Απριλίου 201022:00

red-deer-in-dangerΟι πληθυσμοί του Κόκκινου Ελαφιού(Cervus elaphus), του μεγαλύτερου φυτοφάγου ζώου της Ελλάδας, έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό

ώστε το είδος χαρακτηρίζεται πλέον ως κρισίμως κινδυνεύον, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η WWF, κάποτε ζούσε σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σήμερα εντοπίζεται μόνο στην Πάρνηθα και περιορισμένα στην Ροδόπη.

Οι πληθυσμοί του Κόκκινου Ελαφιού, σε ειδική μελέτη με τίτλο «Έρευνα Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνης», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς κατέγραψε τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό της Πάρνηθας, τον ακμαιότερο πληθυσμό Κόκκινου Ελαφιού της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας δεν ξεπερνά τα 600.

Τα άτομα αυτά διασπείρονται αδρά από τη λίμνη του Μαραθώνα στα ανατολικά έως το όρος Πάστρα στα δυτικά.

Η χειμερινή περιοχή εξάπλωσής τους υπολογίζεται σε 360.000 στρ., ενώ η πλειοψηφία των ζώων περιορίζεται το καλοκαίρι στα υψηλότερα σημεία του βουνού (700-1.400 μ.) σε μια έκταση περίπου 44.500 στρ.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ελαφιών παρατηρούνται σε λίγες μόλις απομονωμένες θέσεις του ορεινού όγκου της Πάρνηθας μακριά από κάθε ανθρώπινη όχληση.

Η αναλογία των αρσενικών – θηλυκών ελαφιών είναι σχεδόν 1:1. Ωστόσο, τα μισά περίπου ενήλικα θηλυκά ελάφια βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009.

Πηγή: WWF & Econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr