Αμυδρά σημάδια τόνωσης της ζήτησης κατοικιών

12 Μαρτίου 201022:00

PSAXNONTAS_SPITIΔειλά βήματα τόνωσης της αγοραστικής κίνησης για κατοικία φαίνεται ότι καταγράφονται στην αγορά.

Μεσίτες επισημαίνουν ότι, αν και δε σημειώνεται θεαματική άνοδος των μεταβιβάσεων κατοικιών, παρ’ όλα αυτά στην αγορά έχουν κάνει δειλά και διστακτικά την εμφάνισή τους αγοραστές σύμφωνα με την Ναυτεμπορική

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε περιοχές που το μέσο επίπεδο της τιμής πώλησης είναι χαμηλότερο από το μέσο επίπεδο τιμών της Αττικής.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι αγοραστές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για κατοικίες με εμβαδόν χαμηλότερο των 80 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος, προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δαπάνες για την αγορά.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανθεκτικότητα των τιμών δεν αφήνει έδαφος για την καλλιέργεια σεναρίων για πιθανή μελλοντική καταβαράθρωσή τους. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι προς το παρόν οι μεταβιβάσεις είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισαν διαχειριστές ακίνητης περιουσίας στο Β&RE Invetsment, τα διστακτικά αυτά βήματα αποδεικνύουν ότι η αγορά κατοικίας δεν θα πρέπει να αφεθεί από το κράτος στην τύχη της.

Μέχρι σήμερα, όπως επισήμαναν, κανένα μέτρο ενίσχυσης της ζήτησης δεν έχει ανακοινωθεί, καμία πολιτική ενίσχυσης της στεγαστικής πίστης δεν έχει εξαγγελθεί, καμία δήλωση στήριξης δεν έχει γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς.

Καταλήγοντας, υπογράμμισαν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα η αγορά κατοικίας χρειάζεται στήριξη και υποστήριξη, όχι τόσο για να ανακάμψει όσο για να μην πέσει ακόμα χαμηλότερα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr