dhmos_stauroupolhs

Συνεργασία Δήμου Σταυρούπολης με Αρκτούρο

25 Φεβρουαρίου 201018:00

dhmos_stauroupolhsΟ Δήμαρχος Σταυρούπολης κος Καρασακαλίδης Γεώργιος, υπόγραψε σήμερα ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ του Δήμου Σταυρούπολης  και  της Αστικής Εταιρίας για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ».

 Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα στις στρατηγικές του και προωθεί, μέσω της πολιτικής και των προγραμμάτων του, την αειφόρο διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, την καινοτομία, τη μεταφορά γνώσης, και την ανάπτυξη – ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποτελεί έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό με αποστολή την αντιστροφή της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και την προαγωγή της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και φύσης, διαθέτοντας εκτεταμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως των ορεινών περιοχών. Από την ίδρυσή του τον Σεπ. του 1992 οι πρωτοβουλίες του έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας σε θέματα προστασίας της άγριας πανίδας με πρότυπες εγκαταστάσεις φιλοξενίας πρώην αιχμάλωτων άγριων ζώων.

Ο Δήμος Σταυρούπολης και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ συμφωνούν και συναποδέχονται τα παρακάτω:

  1. Ερευνητικές δράσεις για την πανίδα με έμφαση στην αρκούδα. Για την περίοδο 2010-2011 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα γενετικής καταγραφής και παρακολούθησης της αρκούδας στην Ελλάδα που έχει αναλάβει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το ΥΠΕΚΑ Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα διατεθεί από τον Δήμο Σταυρούπολης οίκημα για την διαβίωση των Ελλήνων και ξένων εθελοντών καθώς και του επιστημονικού προσωπικού.
  2. Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού και ανάδειξης των χαρακτηριστικών της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης για την Αρκούδα στο παλιό Σχολείο του K. Καρυόφυτου. Ενίσχυση του Κέντρου με την μεταφορά σ’ αυτό του συστήματος on-line παρακολούθησης (κάμερες οι οποίες είναι ήδη εγκαταστημένες στην περιοχή).
  3. Δράσεις διατήρησης και προστασίας σπάνιων οικόσιτων ελληνικών φυλών ζώων και ποικιλιών φυτών με έμφαση στην επαναδιάδοση του Ελληνικού Ποιμενικού σκύλου. Η Ελλάδα διαθέτει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλότητα φυλών παραδοσιακών κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών φυτών στην Ευρώπη. Όμως σε μερικές δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασε εκατοντάδες ποικιλίες σιταριού, μηλιάς, καλαμποκιού, καθώς και φυλές χοίρων, κατσικιών, πουλερικών, αλόγων κτλ. Οι μοναδικές κλιματικές συνθήκες παραγωγής της περιοχής του Δήμου Σταυρούπολης, ο αναπτυσσόμενος εναλλακτικός τουρισμός, και η γενικότερη πράσινη αναπτυξιακή στρατηγική που υιοθετείται από το Δήμο επιβάλλουν την υλοποίηση δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
  4. Δράσεις πρόληψης και δασο-προστασίας της ευρύτερης ορεινής ζώνης.
  5. Δημιουργία μονοπατιών και ορεινών διαδρομών καθώς και ομάδας οικοξεναγών  – συνοδών βουνού. Κατάθεση προγράμματος – πρότασης δημιουργίας νέων και επέκτασης ήδη υπαρχόντων μονοπατιών στην περιοχή.
  6. Σύνταξη και υιοθέτηση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τη συμβίωση ανθρώπου – άγριας πανίδας με έμφαση την αρκούδα,  τη βελτίωση της λήψης προληπτικών μέτρων,  την εξομάλυνση των σχετικών προβλημάτων, και την αξιοποίηση της παρουσίας των συγκεκριμένων ειδών ως συγκριτικό πλεονέκτημα που αυξάνει την προστιθέμενη περιβαλλοντική αξία της περιοχής.
  7. Δικτύωση επισκέψιμων περιοχών και ανάπτυξη συνεργασιών σε τοπική και διασυνοριακή κλίμακα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr