Αναβολή για τη δίκη της Μονής Βατοπεδίου σε δεύτερο βαθμό.

18 Φεβρουαρίου 201022:42

dikastiko_megaro_komotinisΑναβλήθηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης, της πολύκροτης υπόθεσης της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης στη δίκη που είχε διεξαχθεί το 2003.

 Στη δικαστή Μαρία Ψάλτη, τον  ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ και του μοναχό  Αρσένιο είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στις 9 Οκτωβρίου 2009, από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, για την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης, σχετικά με τις διεκδικήσεις της Μονής σε βάρος του Δημοσίου, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων.

Η δικαστική λειτουργός είχε κριθεί ένοχη για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι δύο ιερωμένοι για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.
Όπως είναι γνωστό, η πρόεδρος Πρωτοδικών κατηγορείτο ότι καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει την απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού, που είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, όταν τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου.  Οι δύο μοναχοί καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα καθώς άσκησαν σχετικές πιέσεις στη δικαστή ώστε να μην εκδοθεί ποτέ η απόφαση σε βάρος της Μονής.

Στην ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης στην Κομοτηνή, ο συνήγορος της Μαρίας Ψάλτη ζήτησε την αναβολή της δίκης, για λόγους υγείας της πελάτισσάς του, προσκομίζοντας μάλιστα και ιατρικά έγγραφα από δημόσιο νοσοκομείο.   Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρέστη σε δίκη ο πρώην ηγούμενος Εφραίμ. Το παρόν έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Ξυνίδης και ο Γιώργος Παυλίδης που αποτελούν μάρτυρες της υπόθεσης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr