Καθαριότητα ναι, αποστείρωση όχι

21 Φεβρουαρίου 201022:00

baby_toyΔεν έχει νόημα να αποστειρώνετε ό,τι έρχεται σε επαφή με το παιδί, αρκεί να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές.

Τώρα που το μικρό σας έχει γίνει πιο δραστήριο και προσπαθεί να βάλει τα πάντα στο στόμα του, είναι αδύνατον να καθαρίζετε σχολαστικά κάθε αντικείμενο που αγγίζει.

Όσο είναι πολύ μικρό, η καθαριότητα είναι… παιχνιδάκι για εσάς. Και αυτό γιατί τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το μικρό είναι λίγα και… ελεγχόμενα. Έτσι, λοιπόν, πλένετε και αποστειρώνετε τα πάντα πολύ καλά, ώστε να προστατεύεται το μωρό σας από τα μικρόβια. Μόλις κλείσει τους έξι μήνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μικρό σας, ανυπόμονο να εξερευνήσει τον κόσμο, θα βάζει τα πάντα στο στόμα: το δάχτυλό του, το πλαστικό παιχνίδι του, τη σαλιάρα του, το υφασμάτινο βιβλίο, τη μπλούζα σας, αλλά και το ύφασμα από το καροτσάκι του. Από ενδιαφέρον, για να τα γνωρίσει καλύτερα.

Η πρώτη αντίδραση είναι να το εμποδίσετε, αλλά ξέρετε πια πόσο σημαντικές είναι για την ανάπτυξη του παιδιού αυτές οι «δοκιμές». Αλλά, εφόσον για εκπαιδευτικούς λόγους τού το επιτρέπετε, πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείτε από πλευράς υγιεινής; Έχει νόημα να συνεχίσετε να αποστειρώνετε τα πάντα, όπως κάνατε μέχρι τώρα; Πόσο μάλλον που αυτό το… «τα πάντα» αυξάνεται καθημερινά. Και βέβαια όχι. Και όχι μόνο γιατί είναι αδύνατον να αποστειρώνετε όλα όσα θα αγγίζει το παιδί απ’ εδώ και στο εξής. Αλλά και γιατί το παιδί δεν είναι πια το «ανυπεράσπιστο νεογέννητο» που ήταν πριν από έξι μήνες. Όπως έχει μάθει να κινεί συντονισμένα τα χέρια του, να μένει καθιστό και να σας σκάει πονηρά χαμογελάκια, έτσι και το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία και ο οργανισμός του έχει αρχίσει να μαθαίνει να αμύνεται αυτόνομα* έχει αποκτήσει την ικανότητα να καταπολεμά τα μικρόβια. Επομένως, στο θέμα της υγιεινής δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζετε το παιδί σαν να ήταν λίγων ημερών ή εβδομάδων.(Yourbaby.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr