Έξυπνα δίκτυα: ο δρόμος για τη σωτηρία του κλίματος

15 Φεβρουαρίου 201022:00

hlektrikh_energeia_greenpeaceΗλεκτρική ενέργεια από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με την Greenpeace.

Αυτό είναι το όραμα της Greenpeace για τα ‘έξυπνα δίκτυα’ του 21ου αιώνα, ένα προηγμένο και ευέλικτο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη που θα μπορεί να διαχειρίζεται όχι μόνο την προσφορά αλλά και τη ζήτηση ενέργειας.

Ένα τέτοιο ‘έξυπνο’ δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την επακόλουθη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες σε ασφαλή για τον πλανήτη επίπεδα.

Η Greenpeace μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) παρουσίασε  σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη την Έκθεσή της «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 – Οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να σωθεί το κλίμα». Η Έκθεση δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο τα σημερινά δίκτυα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050 [1] σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Η μετάβαση αυτή μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί με ένα μετρίου μεγέθους επενδυτικό κόστος της τάξης των €5 δις ετησίως, δηλαδή λιγότερο από €5 ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη.  

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την Ισπανική Προεδρία, ήδη επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια στο οποίο θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr