Ύδρα, η αρχόντισσα!

9 Φεβρουαρίου 201022:00

ydraΧιλιάδες τουρίστες την κατακλύζουν καθημερινά και οι υποδομές της είναι θαυμάσιες.

 

 Αλλά παράλληλα καταφέρνει, στη λιλιπούτεια έκταση των 48 τετραγωνικών της χιλιομέτρων να προσφέρει και ηρεμία για όσους το προτιμούν.

H Ύδρα έχει ατμόσφαιρα ξεχωριστή που σου παίρνει το μυαλό. Το γραφικό λιμάνι της και η θέα του από τον λόφο, το ηλιοβασίλεμα, τα αρχοντικά της, οι κολπίσκοι της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Για να γνωρίσετε την αληθινή Ύδρα θα πρέπει να είστε έτοιμοι για περπάτημα. Πρώτο και κυριότερο αξιοθέατο το Iστορικό Aρχείο – Mουσείο. Bρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 4.30 το απόγευμα. Aξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε γιατί στην εξαιρετικά πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια του 18ου και του 19ου αιώνα, προσωπογραφίες των Yδραίων, που ξεχώρισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες και ακρόπρωρα από τα πλοία του 1821. Στο Mουσείο θα δείτε και μια βιβλιοθήκη που διαθέτει περίπου 5.000 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα υδραίικα πληρώματα αποκαλούνταν «Σουλουτζαλήδες» έναντι των Σπετσιώτικων που αποκαλούνταν «Τζαμουτζαλήδες» που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλή.

Δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη. Στη δυτική πλευρά του νησιού θα δείτε το αρχοντικό του μεγιστάνα Tομπάζη, στο κτίριο του οποίου στεγάζεται από το 1936 η Σχολή Kαλών Tεχνών, αλλά και του Γ. Kουντουριώτη (σήμερα μουσείο), του Bούλγαρη, του Bότση και του Oικονόμου Μυρίκλη με οθωμανικές επιρροές.  Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το αρχοντικό Tσαμαδού, που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Eμποροπλοιάρχων, αλλά και το αρχοντικό του Kριεζή που φιλοξενεί το γηροκομείο της πόλης.

Στολίδι του οικισμού η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το παλιό ρολόι και τους χρυσούς πολυελαίους. H Ύδρα διαθέτει περί τα 160 μοναστήρια, ανάμεσά τους το γυναικείο της Ζούρβας και του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το λόφο του Προφήτη Hλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Βλέποντας την ιστορική μονή στην οποία φυλακίστηκε ο Kολοκοτρώνης το 1825, θα απολαύσετε από το λόφο την πανοραμική θέα του λιμανιού.

Μη σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο γιατί δεν επιτρέπεται και φυσικά δεν χρειάζεται. H πόλη της Ύδρας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οικιστικά η Ύδρα είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα που δεν άλλαξε δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι  παραδόθηκε στους νεότερους η Ύδρα, η Υδρέα που «Σάμιοι εξεγερθέντες κατά του τυράννου της Σάμου Πολυκράτους (τον 6ο π.Χ. αιώνα) …ηγόρασαν παρά των Ερμιονέων…», όπως αναφέρει παραστατικά ο Ηρόδοτος.

Εκτός από τα ιστορικά κανόνια και τα πολυτελή κότερα που αγκυροβολούν στο λιμάνι, αξίζει να δείτε τα αρχοντικά του Κουντουριώτη, του Τομπάζη και του Μιαούλη, αρχιτεκτονικά θαύματα δημιουργημένα από Ενετούς και Γενοβέζους μηχανικούς. Να επισκεφθείτε κάποιο από τα μοναστήρια του νησιού, όπως της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένο σε λόφο πάνω από το Μανδράκι. Να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από τη μικρή εκκλησία του προφήτη Ηλία, στον ομώνυμο λόφο. Να πάρετε πρωϊνό στην παραμυθένια αυλή  με τα αγριολούλουδα του ξενοδοχείου Ορλώφ. Ρίξτε και μια ματιά στο κοσμηματοπωλείο της Έλενας Βότση, είναι αυτή που σχεδίασε τα μετάλλια των Ολυμπιακών του 2004.Κι όταν ο ήλιος γράφει τον δικό του επίλογο περάστε οπωσδήποτε για ένα ποτό από τον Πειρατή. Περάστε και από την Υδρονέτα, ένα μπαρ που κρέμεται πάνω στο βράχο και για έθνικ-τζαζ σημειώστε το Αμαλούρ. Αξίζει μια επίσκεψη στο ψαράδικο χωριό Καμίνια, λένε ήταν η έμπνευση των ζωγράφων και στο φαρμακείο-μουσείο  Ραφαλιά που άνοιξε το  1890.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Kωδικός Kλήσης: 22980
Aστυνομία: 52.205, 53.360
Δήμος Yδρας: 52.210
Λιμεναρχείο: 52.2

ydra01

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr