Astynomia20logo

Οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης για την κακοκαιρία

26 Ιανουαρίου 201018:00

Astynomia20logoΗ Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

 Στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ξάνθης (Ξάνθη – Ε/Β σύνορα και Ξάνθη – Σταυρούπολη – Δράμα)η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του παρατηρούμενου παγετού και κατά περίπτωση απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 Οδηγίες προστασίας του πολίτη από χιονόπτωση/ψύχος 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ Η ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις: 
* Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
* Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια). 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ 
Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο: 
* Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.
* Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
* Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.
* Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε. Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο: 
* Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
* Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
* Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
* Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι. 

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
 * Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.
* Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.
* Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
* Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).

 Οδηγίες προστασίας του πολίτη από τον παγετό ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κ.λπ.

ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του ακινήτου σας από ενδεχόμενο παγετό:
* Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
* Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
* Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
* Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!
* Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)
* Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
* Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
* Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά. Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: 
* Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
* Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
* Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Η οδήγηση στο χιόνι θα αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο εσείς και το αυτοκίνητό σας συμπεριφέρεστε στο δρόμο εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας όρια, σαν οδηγός, σε δεύτερο επίπεδο τα όρια του αυτοκινήτου σας και πολύ περισσότερο από όλα τους υπόλοιπους οδηγούς των δρόμων που θα συναντήσετε μπροστά σας κατα τη διάρκεια της κακοκαιρίας!

Μπορεί να έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο, μπορεί να έχετε το πιό καλό σύστημα ελέγχου σταθερότητας, αλλά στο χιόνι η δυνατότητα του αυτοκινήτου σας να συμπεριφερθεί όπως σε κανονικές συνθήκες είναι εξαιρετικά μειωμένη. Ακόμη και τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ABS αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της έλλειψης τριβής πάνω στο χιόνι αλλά ακόμα περισσότερο όταν τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί παγετός. Επίσης αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού σας, τις γρήγορες επιταχύνσεις, τα απότομα φρεναρίσματα και το σημαντικότερο… να κινείστε σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Με οδηγό τις παρακάτω συμβουλές, μείνετε συγκεντρωμένοι στη πορεία σας, όταν βρεθείτε σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο.
 Γενικές οδηγίες 
Προσπαθήστε κατα τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το “σπινιάρισμα” των τροχών.Επιπλέον πρέπει να έχετε διπλάσια τη προσοχή σας διότι η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών είναι εκπαιδευμένη σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, οπότε όπως καταλαβαίνετε οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες οδηγοί είναι άπειροι σε αυξημένης επικινδυνότητας συνθήκες.

 Πώς να ξεκινήσετε
Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν “τρελά” πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά. Στροφές και χιόνι.
Πριν πλησιάσετε σε μια στροφή φροντίστε αρκετή ώρα πριν να ελαττώσετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας αποφεύγοντας έτσι την ολίσθηση. Επιπλέον πρίν μπείτε σε μια στροφή το αυτοκίνητο σας πρέπει να έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα και να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού. Να θυμάστε ότι η απόσταση φρεναρίσματος πριν τη στροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον η διπλάσια απ΄ότι σε κανονικές συνθήκες οδήγησης. 

Φρενάρισμα
Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας. Βέβαια σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS), ίσως να μην χρειαστεί, παρ΄όλα αυτά όμως η έλλειψη τριβής ίσως σας αναγκάσει να καταφύγετε σε αυτή τη λύση, είτε έχετε ABS, είτε όχι. Ένας άλλος τρόπος να φρενάρετε είναι να κατεβάσετε προσεκτικά ταχύτητα και να αφήσετε χωρίς γκάζι το αυτοκίνητό σας να σταματήσει.

Προσοχή: Διατηρείτε τουλάχιστον τριπλάσια απόσταση από τη συνηθισμένη από κάθε προπορευόμενο όχημα. Συμπεριφορά άλλων οδηγών Καλό θα ήταν να μην σκέπτεστε μόνο τον εαυτό σας αλλά να λαμβάνετε υπόψη σας και τους άλλους οδηγούς όταν οδηγείτε στο χιόνι.
Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:
 – Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι ο οδηγός του οχήματος που έρχεται απο το αντίθετο ρεύμα θα έχει προνοήσει να φρενάρει νωρίτερα σε περίπτωση που εσείς χάσετε το έλεγχο του αυτοκινήτου σας.Αν κάποιος οδηγός που σας ακολουθεί έχει αναμμένα τα αλάρμ κατευθυνθείτε στην άκρη του δρόμου και αφήστε τον να περάσει.Αν κάποιος οδηγός που έρχεται προς το μέρος σας στρίψει σε μια στροφή και χάσει τον έλεγχο φροντίστε να φρενάρετε ή ανάλογα με την απόσταση αλλάξτε τη πορεία του αυτοκινήτου σας για να τον αποφύγετε.Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως προσπαθήστε να αντιδράσετε σύμφωνα με τη κρίση σας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Καλέστε στο 112 ή στο 100 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη χωρίς χρέωση.- Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί.
– Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.
– Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι. 

Προετοιμασία για οδήγηση στο χιόνι 
Εάν πρέπει να κινηθείτε σε χιονισμένους δρόμους σκεφτείτε τα παρακάτω:
 – Έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες?
– Έχετε βάλει αντιψυκτικό στη μηχανή σας και στο ντεπόζιτο των υαλοκαθαριστήρων?
– Είναι απαραίτητο να βγείτε έξω?
– Έχετε το δεύτερο κλειδί του αυτοκινήτου στη τσέπη σας?
– Έχετε μια κουβέρτα στο αυτοκίνητό σας?
– Γνωρίζει κάποιος δικός σας που πάτε και πότε θα γυρίσετε?
– Έχετε φορτισμένο το κινητό σας?
– Έχετε μαζί σας ένα ζεστό ρόφημα?
– Έχετε πάρει πρόσφατη πρόβλεψη από την μετεωρολογική υπηρεσία?
– Έχετε εξετάσει εάν ο προορισμός σας είναι προσβάσιμος?
– Έχετε μαζί σας κάποιο φτυάρι? 

Επιπλέον να έχετε κατά νου 
– Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
– Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
– Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους.
– Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr