Δεν φαίνεται η ανάκαμψη

24 Ιανουαρίου 201013:39

RealEstateΠιο δύσκολη χρονιά θα είναι για την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 2010, καθώς η πολυπόθητη ανάκαμψη αν διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

 

Σύμφωνα με τις απόψεις μεσιτών, κατασκευαστών, επιχειρηματιών και αναλυτών της αγοράς ακινήτων, καθώς και τραπεζιτών, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου οι επενδύσεις σε κατοικία θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα και ενδεχομένως από το β΄ εξάμηνο του χρόνου να σημειωθεί οριακή βελτίωση.

Το επίπεδο των τιμών στις κατοικίες είναι πολύ πιθανό να σημειώσει περαιτέρω μικρή υποχώρηση, ενώ οι αποδόσεις στα επαγγελματικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση. Αβεβαιότητα, επικρατεί ως προς την πορεία των μεταβιβάσεων, καθώς καταλυτικές θα είναι οι αποφάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η αγορά μπορεί να επηρεαστεί και από μία ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αν και η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι οι «πληροφορίες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρεάζουν, όπως στο παρελθόν, τον όγκο των συναλλαγών.

Αντίθετα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μεταβίβαση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων μέσω της «οδού» των γονικών παροχών. Ηδη μάλιστα στις εφορίες έχουν αυξηθεί οι φάκελοι των γονικών παροχών εν όψει υλοποίησης των εξαγγελιών για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αγνωστη παραμένει η πορεία της εξοχικής κατοικίας, αν και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εγχώρια ζήτηση θα κινηθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για μία πιο θετική εξέλιξη. Ερώτημα αποτελεί η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία συναρτάται με παράγοντες που με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να αξιολογηθούν.

Η πορεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των ΗΠΑ, επηρεάζει το τουριστικό προϊόν, ενώ σημαντικός παράγων είναι και η ισοτιμία του ευρώ, κυρίως σε σχέση με το δολάριο.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, το σκηνικό δεν φαίνεται να διαφοροποιείται αισθητά. Η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί και την επόμενη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κριτήρια χορηγήσεων από πλευράς τραπεζών δεν φαίνεται ότι θα γίνουν πιο ελαστικά. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το τέλος του α΄ εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση, η τραπεζική χρηματοδότηση δεν φαίνεται ότι θα δώσει την ώθηση για την αναθέρμανση της ζήτησης.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr