Ακίνητα Ελλήνων της Πόλης

24 Ιανουαρίου 201014:01

konstantinoupoliΟριστικοποιήθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 

Αδιαμαρτύρητα δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση την απόφαση-χαστούκι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία δικαιώθηκαν δύο αδέλφια για την κληρονομιά, αξίας 11,9 εκατομμυρίων ευρώ, που τους άφησε η αδελφή τους στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία, καθώς η Τουρκία δεν άσκησε έφεση, όπως δικαιούνταν, και καλείται μέσα σε διάστημα τριών μηνών να συμβιβαστεί με τους δικαιούχους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Η απόφαση για την προσφυγή που κατέθεσαν το 2002 οι αδελφοί Φωκά είχε ληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και το τουρκικό κράτος είχε δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2009, κίνηση που είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η πλευρά των αδελφών Φωκά εκτιμά πως η έφεση δεν ασκήθηκε ύστερα από τη θετική αντίδραση στην απόφαση σύσσωμου του τουρκικού τύπου. Άλλωστε οι τουρκικές εφημερίδες είχαν αναπαράγει και δημοσίευμα της “Μ” για την έρευνα που γίνεται, βασισμένη σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο της Κωνσταντινούπολης του 1955, που πήρε στα χέρια του ο δικηγόρος των διεκδικητών Δημήτρης Γκελντής, ανοίγοντας τη διεκδίκηση όλων των περιουσιών των Κωνσταντινουπολιτών, που εκτιμάται πως φτάνουν τα 12.000 ακίνητα, αξίας 14 δισ. ευρώ.

 Η διεκδίκηση της περιουσίας της Πολυξένης Φωκά-Πιστικά από το τουρκικό κράτος ξεκίνησε μετά τον θάνατό της, τον Απρίλιο του 2000, από τα δύο αδέλφια της, που ζουν στην Ελλάδα και που έμειναν μοναδικοί κληρονόμοι της. Τα τουρκικά δικαστήρια απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο αδελφών, που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2002, και με την απόφαση του Σεπτεμβρίου έγινε ομόφωνα δεκτό ότι η δήμευση της περιουσίας αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr