Καθίζηση επαγγελματικών ακινήτων

24 Ιανουαρίου 201013:34

real-estate_965848Η κρίση φαίνεται ότι έχει χτυπήσει την αγορά επαγγελματικών ακινήτων και εκτός Αθηνών.

 

Η συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος, το «πάγωμα» της επέκτασης των δικτύων των τραπεζών και των εμπορικών αλυσίδων και το άνοιγμα νέων τοπικών αγορών έχουν επηρεάσει σημαντικά τόσο την αγορά γραφείων όσο και επαγγελματικών χώρων στην Ελλάδα.

Ήδη στην αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης καταγράφεται μείωση των τιμών των ενοικίων και σημαντική αύξηση του αδιάθετου αποθέματος, αφού η ζήτηση είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ανάλογη εικόνα έχει διαμορφωθεί και στην αγορά εμπορικών χώρων στην οποία το ισχυρότερο πλήγμα δέχονται οι περιφερειακές αγορές, αλλά και οι παράπλευροι δρόμοι που γειτνιάζουν με εμπορικές πιάτσες υψηλής εμπορικής προβολής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, αν και ο αριθμός των κενών καταστημάτων έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10%, τα ενοίκια δεν φαίνεται να ακολουθούν ανάλογη πορεία. «Η σημερινή κατάσταση της αγοράς ευνοεί εκείνους που βλέπουν την επόμενη μέρα μετά την κρίση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Μανομενίδης, μεσίτης της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη είναι και η εικόνα η οποία έχει διαμορφωθεί και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αν και η ένταση της κρίσης σε αγορές όπως της Λάρισας, της Πάτρας και των Ιωαννίνων είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με την Αθήνα, εντούτοις έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες σαφείς ενδείξεις υποχώρησης των συναλλαγών, παράλληλα με αύξηση της διαθεσιμότητας. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο έντονα στην αγορά εμπορικών χώρων, αφού η οργάνωση και η δομή της αγοράς των χώρων γραφείων δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Αν θέλει κάποιος να αξιολογήσει την αγορά επαγγελματικών χώρων εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να επικεντρωθεί στους χώρους των καταστημάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος τραπεζικής εταιρείας ακινήτων.

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr