Image

Πόσο έτοιμοι είστε για αγορά;

24 Ιανουαρίου 201013:25

ImageΕίστε σίγουροι ότι μπορείτε και θέλετε να αγοράσετε σπίτι. Πριν απαντήσετε, διαβάστε το «τεστ αξιολόγησης».

 

1. Είστε εξοικειωμένοι με την αγορά. Εάν δίνετε προσοχή στο πόσα σπίτια προσφέρονται στις γειτονιές που σας ενδιαφέρουν, και έχετε μια ρεαλιστική εικόνα του πόσο ένα σπίτι θα σας κοστίσει, είστε σε καλό δρόμο. Αλλά εάν ονειρεύεστε το μεγάλο σπίτι της γωνίας, χωρίς να έχετε ιδέα για το πόσο κοστίζει, θα έπρεπε ίσως να ξοδέψετε λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείτε με την αγορά και με το πώς είναι διαμορφωμένες οι τιμές των ακινήτων.

2. Εχετε τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της δικής σας συμμετοχή στο δάνειο καθώς και τις πάγιες δαπάνες; Η ίδια συμμετοχή είναι ένα ποσοστό της αξίας του ακινήτου. Το ποσοστό αυτό θα καθοριστεί από τον τύπο του δανείου που θα επιλέξετε και κυμαίνεται σήμερα στο 25% της αξίας του ακινήτου. Στα κόστη συμπεριλάβετε συμβολαιογραφικά, φόρους, τίτλους και άλλα. Μπορεί να πληρώσετε μεταξύ 2% και 7% της αξίας του ακινήτου.

3. Ελέγξτε καλά πόσα μπορείτε να πληρώνετε. Ενας γενικός οδηγός, για τη μηνιαία πληρωμή του στεγαστικού σας δανείου, θα μπορούσε να είναι το λιγότερο ή ίσο προς ένα ποσοστό από τα έσοδά σας, συνήθως το ένα τέταρτο από το μηνιαίο σας εισόδημα. Επίσης, το εισόδημά σας και το ιστορικό σας θα καθορίσει πόσο μπορείτε να δανειστείτε. Σαν γενικός κανόνας, οι πιστωτικές σας κάρτες, δάνειο αυτοκινήτου, δαπάνες σπιτιού, ανατροφή και έξοδα παιδιών – δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο από το 30% με 40% του μηνιαίου σας εισοδήματος.

4. Μάθετε τι επιπρόσθετα έξοδα θα σας προκύψουν με την αγορά του σπιτιού. Αυτό συμπεριλαμβάνει ασφάλειες, έξοδα συντήρησης, κοινόχρηστα, θέρμανση και ψύξη.

5. Εάν δεν είναι καινούργιο, υπολογίστε κόστη για επισκευές, συντήρηση, ανακαίνιση κ.λπ. που θα χρειαστούν πριν εγκατασταθείτε.

6. Εχετε την εικόνα των οικονομικών σας σε καλή κατάσταση. Οι περισσότερες τράπεζες θα εξετάσουν το ιστορικό των οικονομικών σας – πόσο συνεπείς είστε, πόσα άλλα θέματα έχετε ανοιχτά, εάν οι πληρωμές σας γίνονται στην ώρα τους, κ.λπ. για να αποφασίσουν εάν θα σας δώσουν δάνειο.

7. Δεν θα έπρεπε να έχετε κάνει πρόσφατα κάποια παρόμοια αγορά με δάνειο, όπως π.χ. αυτοκίνητο. Εάν ναι, μπορεί να σας χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πάρετε το καινούργιο για την αγορά του σπιτιού – ή να λάβετε χαμηλότερο ποσό από αυτό που ζητήσατε.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr