‘Πρωταθλήτρια’ στα αντιβιοτικά η Ελλάδα

24 Ιανουαρίου 201012:55

stateburger1Τη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση σε κατανάλωση αντιβιοτικών – μετά την Κύπρο – κατέχει η Ελλάδα.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2009 καταγράφηκε χρήση αντιβιοτικών στο 50% του ελληνικού πληθυσμού, όταν τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό ήταν μόλις 25%!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάχρηση των σημαντικών αυτών φαρμάκων οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή τους, καθώς αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι το τελευταίο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε το 1990 και δεν αναμένεται να ανακαλυφθούν νέα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε την Πέμπτη ότι είναι αναγκαία η διαφύλαξη και σωστή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους. 

Το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην κοινότητα – είπε – αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες, για τις οποίες είναι γνωστό ότι στο 70% των περιπτώσεων αυτών τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση.

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr