Μέθοδος πυρηνικής σύντηξης υπόσχεται ηλεκτρική ενέργεια

24 Ιανουαρίου 201010:53

tokamakΑμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα στο τομέα της πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τη σύγκρουση υδρογόνου και βορίου είναι δυνατόν να προκύψει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριδας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που αναπτύσσουν μπορεί να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, μέσα στην επόμενη δεκαετία η μέθοδος τους θα μπορεί να παράγει με ασφάλεια και πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν άτομα υδρογόνου και βορίου σε έναν επιταχυντή ο οποίος οδηγεί τα άτομα των δύο στοιχείων σε σύγκρουση με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες.

Στα πειράματα που έχουν μέχρι σήμερα, η σύγκρουση των δύο στοιχείων παράγει πυρήνες ηλίου οι οποίοι επίσης κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των πυρήνων του ηλίου στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Το μόνο υποπροϊόν που παράγεται από αυτή τη σύντηξη είναι το γνωστό αέριο ηλίου που χρησιμοποιείται στα μπαλόνια, το οποίο δεν είναι τοξικό ή ραδιενεργό.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της νέας μεθόδου, όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr