Μπάνσκο

23 Ιανουαρίου 201013:28

view-of-banskoΗ Βουλγαρία, γειτόνισσα από παλιά, κομμάτι του Βυζάντιου, “Αδελφό κράτος”, μέλος της ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου του 2007, έκανε πολύ δρόμο από το 1989.

 

Σήμερα είναι ένας ονειρεμένος τόπος διακοπών, με υποδομές αναπτυγμένες, με θέρετρα, και χειμερινά και καλοκαιρινά, πολλά, με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, με παραδοσιακές βαλκανικές αξίες όχι τελείως ξένες προς τις δικές μας, με κοινό τόπο την Ορθοδοξία, με πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και με, ακόμα, καταπληκτικά φτηνές τιμές! Και είναι και δύο βήματα από την Ελλάδα! 

 Η πόλη του Μπάνσκο ευρίσκεται σε ύψος 930 μ πάνω από τη θάλασσα στους πρόποδες του όρους Πίριν στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία. Το Μπάνσκο ευρίσκεται σε απόσταση 160 χμ περίπου από την πρωτεύουσα Σόφια και από τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ). Η μονή της Ρίλας και το Μέλνικ (Μελένιχον) ευρίσκονται σε απόσταση 100 χμ από το Μπάνσκο. Εδώ θα βρείτε 7 ζεστές ιαματικές πηγές όπου μπορείτε να λουστείτε και να ξεκουραστείτε.

Το Μπάνσκο είναι ένα από τα πιό γνωστά παραθεριστικά και χειμερινά κέντρα της Βουλγαρίας. Το Μπάνσκο είναι μεταξύ εκείνων των βουλγαρικών πόλεων που η μοίρα είχε προορίσει για να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην ιστορική ανάπτυξη της Βουλγαρίας ειδικά κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής αναγέννησης. Τα επιτεύγματά του δεν μπορούν να αγγιχτούν από την ανηλεή μετάβαση του χρόνου. Οι έντονες βυζαντινές επιρροές εμφανίζονται σε πράγματα που οι σύγχρονοι βούλγαροι θεωρούν επιτεύγματα (παρά μια μακρόχρονη αθεϊστική πορεία) : στα μοναδικά σπίτια Banskalii με τις ψηλές τους πύλες από ξύλο πεύκου και τα σκαλιστά ταβάνια και στην αρχιτεκτονική και τα εικονοστάσια των εκκλησιών από τους τοπικούς εικονογράφους . Εδώ παρελθόν και παρών αναμειγνύονται με έναν τρόπο που είναι άμεσος και αυθεντικός.

Σύμφωνα με τους πολλούς μύθους και τοπικές τις ιστορίες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί ιστορικά, η ίδρυση του Mπάνσκο τοποθετείται πολύ παλιά αν και η πρώτη επίσημη αναφορά σε αυτό χρονολογείται στην περίοδο της οθωμανικής εισβολής (15ος-16ος αιώνας). Ήταν τότε που για πρώτη φορά το Bansko αναφέρθηκε ως ενιαίος οικισμός σε επίσημο έγγραφο (ένας οθωμανικός κατάλογος του1576).Προγενέστερα ο πληθυσμός κατοικούσε σε διάφορα χωριστά μικρά χωριουδάκια. Την έλλειψη οποιονδήποτε στοιχείων όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής στους προηγούμενους χρόνους διόρθωσαν ως ένα ορισμένο βαθμό οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η έρευνα. Έρχονται ως απόδειξη ότι το Banskalii δεν αναπήδησε στην βουλγάρικη ιστορία από το πουθενά αλλά εξελίχτηκε μέσω των αιώνων. Οι έμποροι της πόλης, στην περίοδο της Αναγέννησης, εμπορεύονταν με την Βιέννη. Αυτοί είναι που έχτισαν τα σπίτια- κάστρα. Από το Μπάνσκο είναι και ο Παΐσίι Χιλεντάρσκι, που έγραψε την Σλάβοβουλγαρική ιστορία. Το πιο μοναδικό απ’ όλα όμως, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι αγαπούν και σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά. Απόδειξη, ότι το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο τουριστικό κέντρο, διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή, πράγμα το οποίο τραβά τους τουρίστες. 

Η οροσειρά των όρων Πιρίν φέρει το πνεύμα της ελευθερίας και της αγάπης. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι του Μπάνσκο θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρούς και ανεξάρτητους. Κατά τη διάρκεια των ετών του οθωμανικού ζυγού, το Μπάνσκο έγινε το φρούριο του βουλγαρικού πνεύματος. Αυτό το πνεύμα είναι ο λόγος για τον οποία το Μπάνσκο απολάμβανε μια θέση περιορισμένης αυτονομίας μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr