ziraat_xanthi

Στο μικροσκόπιο βάζουν την Τράπεζα Ziraat

2 Ιανουαρίου 201100:52

ziraat_xanthiΤο θέμα της οικονομικής εισβολής της τουρκικής –κρατικής- τράπεζας Ziraat στη Θράκη με το φθηνό δανεισμό της επισημαίνει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

 Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα η «αγροτική»τράπεζα της Τουρκίας που δραστηριοποιείται εδώ και μερικές εβδομάδες και στην Ξάνθη, χορηγεί δάνεια με ελκυστικά επιτόκια όχι μόνο σε μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και σε περισσότερους από 250  χριστιανούς εξαιτίας του φθηνού επιτοκίου της, που ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος στο επίπεδο του ανταγωνισμού. Το επιτόκιο φτάνει και κάτω από το 3% περίπου στο μισό από τον ελληνικό ανταγωνισμό και, φυσικά, είναι εξόχως ελκυστικό.

 Βέβαια η οικονομική κρίση και τα υπέρογκα επιτόκια των άλλων εμπορικών τραπεζών είναι αυτά που ώθησαν προφανώς κάποιους στο δανεισμό από τη Ziraat,  αλλά με υποθήκη γη και ακίνητα χριστιανών, σε ευαίσθητες περιοχές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα  οι προσφορές της τράπεζας χαρακτηρίζονται και αθέμιτες, ενδεχομένως υπό την έννοια ότι τα δάνεια δίνονται χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, όμως ποιος μπορεί να κατηγορήσει μια ξένη τράπεζα όταν οι ελληνικές, παγίωσαν αυτή την τακτική για περισσότερα από 10 χρόνια;.

Έχει  “μαζέψει” καταθέτες και δανειολήπτες

Πάντως η τουρκική τράπεζα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλος μέρος μουσουλμάνων καταθετών, μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους στα στεγαστικά δάνεια με προφανή σκοπό και εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να χρηματοδοτήσει αγορές που ξεπερνούν κατά πολύ την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Η δράση της καθώς και το γεγονός ότι δεν διαθέτει υλικό στα ελληνικά αλλά μόνο στα τουρκικά και τα αγγλικά, είχε απασχολήσει και τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σταμάτη.

Κατά τα άλλα στο ρεπορτάζ εμφανίζεται να μιλά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος αναφέρει: «Το θέµα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Οσο κι αν η ανάπτυξη της οικονοµικής διπλωµατίας µπορεί να συµβάλει στο ξεπέρασµα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηµατικές κινήσεις να γίνονται µε κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισµό. Δεν θα πρέπει να συµβεί όµως το αντίθετο, ο εθνικισµός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασµό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασµός είναι βαρύς», αναφέρει ο κομοτηναίος βουλευτής που είχε ασχοληθεί με το ζήτημα ως Υφυπουργός Εξωτερικών.

H Ziraat στοχοποιείται επίσης επειδή έχει εμπλακεί και σε υποθέσεις προσπάθειας αγοράς της αγροτικής παραγωγής της περιοχής στη Ροδόπη αλλά και στην υπόθεση της ανάληψης σύμβασης με την Εγνατία Οδό για το Σταθμό Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Ιάσμου, λόγω της μεγάλης κίνησης τουριστικών λεωφορείων από την Τουρκία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr