1520

Υπολογίστε μόνοι σας τη ρύθμιση του δανείου σας

5 Ιουλίου 201122:50

1520Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων σας η ιστοσελίδα www.efpolis.gr σας δίνει την λύση, καθώς η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δημιούργησε μία πλατφόρμα υπολογισμού για την διευκόλυνση των καταναλωτών, ώστε να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 στα Ειρηνοδικεία της χώρας κατατέθηκαν περισσότερες από 3.200 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών από ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα εργαλεία υπολογισμού που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα efpolis διευκολύνουν τους οφειλέτες και όλους τους ενδιαφερόμενους -δικηγόρους, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.- στην αξιοποίηση και εφαρμογή του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μάλιστα οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του. Συγκεκριμένα η πρώτη εφαρμογή αφορά τη βασική ρύθμιση οφειλών με μηνιαίες καταβολές (άρθρο 8 του νόμου).

Με την εφαρμογή αυτή διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του. Ο δανειολήπτης συμπληρώνει το ποσό που μπορεί να καταβάλλει κάθε μήνα, τη χρονική διάρκεια, καθώς και τα ποσά που οφείλει στις τράπεζες.
Η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές, ενώ δίνει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την έκταση εξυπηρέτησης του χρέους.

Η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόταση εξωδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού είτε για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών.

Με τη δεύτερη εφαρμογή «ρύθμιση οφειλών για την προστασία της κύριας κατοικίας» (άρθρο 9 του νόμου) καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης προκειμένου να διατηρήσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του και πώς αυτή κατανέμεται στους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συμπληρώνει την εμπορική αξία της κατοικίας, το ποσοστό αποπληρωμής (85%), το επιτόκιο, τη διάρκεια εξυπηρέτησης, με βάση τα οποία η εφαρμογή προσδιορίζει αυτομάτως τη μηνιαία δόση που θα καταβάλει ο οφειλέτης για την προστασία της κατοικίας του. Στη συνέχεια, με τη συμπλήρωση των στοιχείων για τους πιστωτές και τις εξασφαλισμένες ή μη απαιτήσεις, η εφαρμογή προβαίνει στην κατανομή της μηνιαίας δόσης στους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δημ Σπυράκο, «με τις παραπάνω εφαρμογές απλοποιείται ο υπολογισμός των καταβολών που θα πραγματοποιεί ο δανειολήπτης προς κάθε πιστωτή και διευκολύνεται ακόμη περαιτέρω η διατύπωση πρότασης ή η δικαστική ρύθμιση των χρεών». Ας σημειωθεί ότι οι εφαρμογές συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες χρήσης και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκτυπώνει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα που τον αφορούν.

Capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr