plant_4

Υπάρχει πλαστό έγγραφο για την δεντροφύτευση; Οι 4 επιστολές της οργάνωσης

11 Ιουλίου 201105:43

plant_4Η αλληλογραφία του Δήμου Ξάνθης με την οργάνωση Plant Your Roots in Greece, όπως είχε προαναγγελθεί, δημοσιεύεται από το XanthiPress.gr, προκειμένου να «κλείσει», αυτή η υπόθεση δημοσιογραφικά, με την παράθεση όλων των στοιχείων.

Aυτό που κάνει εντύπωση είναι η κατηγορηματική άρνηση της οργάνωσης ότι έχει εκδοθεί το έγγραφο που έχει επικαλεαστεί ο Δήμος Ξάνθης αλλά και ο ιδιώτης περί υποχρεώσεων του Δήμου.

Η αλληλογραφία ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου όταν η οργάνωση απευθύνεται στο Δήμο και διερευνά την πρόθεση του Δήμου για τη δεντροφύτευση σε επιστολή που αναφέρει ότι μόνη υποχρέωση του Δήμου θα είναι η τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας και η αποστολή μερικών φωτογραφιών (όχι επαγγελματικών, όπως συμβαίνει παντού, όπως διευκρίνισε). Ακολουθεί άμεση απάντηση του Δήμου και με δεύτερο έγγραφο στις 7 Φεβρουαρίου που απευθύνεται αποκλειστικά στον Αντιδήμαρχο Πρασίνου Απόστολο Αγκόρτζα, οι ομογενείς επικυρώνουν τη σχετική συμφωνία και επαναλαμβάνουν τον τρόπο που θα γίνει η συνεργασία με τις 2  υποχρεώσεις του Δήμου, καθώς και τον αριθμό των δενδρυλίων.

Ακολουθεί, στις 11 Μαΐου, ευχαριστήρια επιστολή προς το Δήμο Ξάνθης για την επιτυχή έκβαση της Δεντροφύτευσης ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία επιστολή μετά την επιστροφή της δωρεάς από το Δήμο Ξάνθης: Η οργάνωση δέχεται ότι υπήρξαν προβλήματα, αλλά δεν αντεπιστρέφει την προσφορά, όπως αρχικά είχε εννοηθεί. Η οργάνωση Plant Your Roots in Greece «αντιπροτείνει», όπως αναφέρεται, στο Δήμο να διαθέσει το ποσό σε αγορά εκπαιδευτικού υλικού για σχολεία και ενημερώνει ότι δεν έχει κατανοήσει τους  λόγους της διαφωνίας που προέκυψε στο Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα από όσα περιγράφονται στις τέσσερις επιστολές της οργάνωσης προς το Δήμο Ξάνθης, έχουν γίνει γνωστά δημοσίως, πολυ περισσότερο το γεγονός ότι η οργάνωση είχε μόλις δύο  απαιτήσεις από το Δήμο Ξάνθης, ότι από τις 7 Φεβρουαρίου Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος είχαν συμφωνήσει σε όλα για τη δεντροφύτευση (άρα δεν υπήρξε πίεση χρόνου), ότι η οργάνωση πρότεινε τη διάθεση των χρημάτων σε συγκεκριμένο σκοπό ενώ ο Δήμος θα τα κρατήσει στο Ταμείο του για να αποζημιώσει τον ανάδοχο σε «πιθανή δικαίωση πιθανής αγωγής», όπως έχει αναφερθεί καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων που δεν αξίζουν, πλέον, αναφοράς.

Πού είναι το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Δήμος Ξάνθης;

Σε νεότερή επικοινωνία του XanthiPress.gr με την οργάνωση η υπεύθυνη των δεντροφυτεύσεων Νάνσυ Μπίσκα, εξέφρασε τη λύπη της για την έκταση που έλαβε η υπόθεση στην Ξάνθη και τόνισε ότι κανένα άλλο έγγραφο από την οργάνωση δεν έχει αποσταλεί στο Δήμο, πλην των 4 που δημοσιεύονται στο άρθρο (κάνετε κλικ στις εικόνες για κάθε έγγραφο). Προκειμένου να αποκλείσει κάθε πιθανή αμφιβολία η κυρία Μπίσκα προσθέτει ότι «κανείς άλλος, ούτε ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα Κ. Πασχαλίδης, δεν έχει εξουσιοδότηση να αποστείλει οποιοδήποτε έγγραφο εκ μέρους της οργάνωσης».

Με την επισήμανση αυτή καθίσταται ενδιαφέρον το γεγονός της αναζήτησης του εγγράφου που επικαλέστηκε ο Δήμος Ξάνθης και ο ανάδοχος (και επιδείχτηκε σε μέλη της τριμελούς επιτροπής) και στο οποίο φέρεται ότι υπήρχαν μια σειρά από υποχρεώσεις. Εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση να είναι πλαστό και να βρεθεί ο τρόπος που διοχετεύτηκε στις υπηρεσίες του Δήμου. Εφόσον δεν υπάρχει, βέβαια, κάποιος έχει προβεί σε συστηματική εξαπάτηση.

Άλλωστε, το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, έχει δώσει άλλη τροπή στην υπόθεση. Ήδη στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας έχει κληθεί και κατέθεσε  ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος είχε μιλήσει για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μ. Δευτέρας, ζητώντας να μάθει τον τρόπο διάθεσης του σχετικού κωδικού του Προϋπολογισμού.

Οργάνωση: «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά του Δήμου. Στο εξής έλεγχος»

Επιπρόσθετα όμως η ομογενειακή οργάνωση, δια της εκπροσώπου της Νάνσυ Μπίσκα, η οποία μίλησε στο XanthiPress.gr, επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά – εφράζοντας και την προσωπική θέση του Προέδρου Θόδωρου Σπυρόπουλου- ότι «η Οργάνωση επιθυμεί να μείνει μακριά από τα εσωτερικά του Δήμου και τις όποιες διαμάχες». Εύχονται πάντως να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συνεργαστούν εκ νέου με το Δήμο.

Όμως, τονίζουν με νόημα ότι στο εξής η ομογενειακή οργάνωση, εξαιτίας όσων συνέβησαν στο Δήμο Ξάνθης,  θα δεσμεύει εκ των προτέρων τους Δήμους της χώρας για τον τρόπο που θα διαχειριστούν τις δωρεές και το είδος των δαπανών. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, η οργάνωση είναι υπόλογη απέναντι στους ομογενείς που συμβάλλουν οικονομικά για τη συγκέντρωση των δωρεών και άρα κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την αγάπη τους για την πατρίδα.

Προφανές είναι πλέον ότι η οργάνωση που επιθυμούσε να δημιουργηθεί το άλσος προς τιμήν του Λάμπρου Παπαντωνίου, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα αγνές προθέσεις και ειλικρινή φιλοπατρία όλη την πρωτοβουλία και βρέθηκε σε δυσχερή θέση, με όσα συνάντησε στον τρόπο διαχείρισης της δωρεάς από το Δήμο Ξάνθης, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση.

plant_3

plant_2plant__1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr