xynidis_kontino

Ξυνίδης εφόλης της ύλης. Αμύνθηκε και επιτέθηκε για ΣΕΚΑΠ

14 Μαΐου 201118:20

xynidis_kontinoΔημόσια θέση για το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ μετά τις τελευταίες εξελίξεις πήρε  ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης,  ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, κυρίως από εργαζόμενους, το τελευταίο διάστημα.

Σε δήλωση που έκανε στο Κανάλι 6, έδωσε παράλληλα τις αναγκαίες απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν τεθεί κατ επανάληψη από όσους εμπλέκονται στην υπόθεση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας και επιτέθηκε αφήνοντας σοβαρές αιχμές, με πολλούς αποδέκτες, για το ρόλο του μέχρι σήμερα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει διορίσει ορδές, δεν διαχειρίστηκε κεφάλαια, δεν άσκησε διοίκηση και δεν χρησιμοποίησε τη ΣΕΚΑΠ για να κάνει πολιτική καριέρα.»

Μια μέρα μετά την Γενική Συνέλευση που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο ιδιώτη, ο Σωκράτης ανέφερε ότι απεμπλοκή της ΑΤΕ από την εταιρία είναι υποχρέωσή της λόγω του μνημονίου και η απόφαση είναι ειλημμένη. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι δεν πέρασε από τη Γ.Σ. το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει η εταιρία και απάντησε στα αιτήματα όσων κάνουν λόγο για οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στην εταιρία Τέλος, οριοθέτησε και το μερίδιο της δικής του ευθύνης προκειμένου να διασωθεί η εταιρία.

Ιδιωτικοποίηση με απόλυτη διαφάνεια θα φέρει κεφάλαια.

Πιο αναλυτικά για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ανάφερε ότι η Διοίκηση «Έχει υποβοάλλει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας που είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά δεν υπερψηφίστηκε και δεν ξέρω τους λόγους. Όμως η ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα υπό την έννοια της ρευστότητας για την επιβίωση της εταιρίας και για να γίνει ανταγωνιστική στην αγορά.»

Αυτό που πρέπει να γίνει, με απόλυτη διαφάνεια και με ξεκάθαρη θέση των μετόχων για το ποιος μπορεί να δώσει τη ρευστότητα στην επιχείρηση και ποια θα είναι η στρατηγική της. Δεν  καθορίζεται αυτό από την πολιτεία, η οποία απλώς στέκεται δίπλα σε αποφάσεις που δίνουν διεξόδους.»

Απάντηση για 12%, δάνειο 1 εκατομμυρίου, οφειλή επενδυτικού

Με αφορμή την επίθεση που δέχεται σημειώνει ότι η προσπάθειά του για το δάνειο του 1 εκατομμυρίου κρατά ακόμη ζωντανή την εταιρία. «Η δική μου προσπάθεια αποτυπώνεται τόσο στις διαδοχικές προσπάθειες εδώ και ένα χρόνο και  σε επαφές με κυβερνητικά στελέχη, εξαιτίας των οποίων μπορούμε να μιλάμε ακόμη για την εταιρία και να μην έχει εκπνεύσει από ξαφνικό θάνατο.Είχα ουσιαστική συμμετοχή ώστε η ΣΕΚΑΠ να πάρει το την επιδότηση 12% για το δεύτερο εξάμηνο του 08 (που δεν έχει πάρει καμία άλλη επιχείρηση) αλλά και παρέμβαση για τη χρηματοδότηση με 1 εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να καταφέρει να βγεί στην αγορά εξαιτίας των προστίμων που έπρεπε να καταβάλλει για τα πρόστιμα για λαθραία τσιγάρα. Τέλος, σε ότι αφορά στην οφειλή από το επενδυτικό σχέδιο, αυτό κινδυνεύει να απενταχθεί λόγω μη τήρησης (με τεράστια απόκλιση) των όρων για την δημιουργία θέσεων εργασίας» Έκανε λόγο για ενδεχόμενη τροπολογία που προσπαθεί η κυβέρνηση να φέρει, «ώστε να μπορέσει να πάρει τα χρήματα που της οφείλονται από την επένδυση, εξαιτίας δικών της σφαλμάτων και ανομημάτων» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ περισσότερα απ΄ότι για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

«Δεν διόρισα ορδές στη ΣΕΚΑΠ»

Τέλος, σε ότι αφορά στην εμπλοκή του στα ζητήματα της ΣΕΚΑΠ, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και άφησε αιχμές εναντίον πολιτικών και φορέων που τον έχουν κατηγορήσει: «Έχω αποδείξει στην πράξη ότι δεν αναμιγνύυομαι στη ΣΕΚΑΠ, δεν είμαι εγώ που διόρισα ορδές στη ΣΕΚΑΠ άλλοι είναι αυτοί που τα κάνανε, δεν χειρίστηκα εγώ τα κεφάλαια της εταιρίας, άλλοι την έφτασαν εδώ και δεν είμαι εγώ που χρησιμοποίησα τη ΣΕΚΑΠ για να κάνω πολιτική καριέρα.» ανέφερε σε σκληρό τόνο.

Δεν θα βγούνε «μάγκες» κάποιοι

Πάντως παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε καίρια κυβερνητική θέση και ότι «έχω ευθύνη  να διασφαλίσω τη συνέχιση της λειτουργίας μιας σημαντικής εταιρίας για τον τόπο μου. Δεν με αφορά η αδιαφανής και πολιτικάντικη λειτουργία της εταιρίας μέχρι σήμερα. Οι  καιροσκοπισμοί δεν μπορούν να έχουν συνέχεια. Αυτοί που ανοίγουν το στόμα τους και μιλάνε πολύ να σκέφτοναι τις προσπάθειες όλων. Είμαι δίπλα στην προσπάθεια και θα δώσω ότι έχω και δεν έχω προκειμένου αυτό να γίνει αλλά οι καιροσκοπισμοί, οι πολιτικοί αφορισμοί και οι προσπάθεις κάποιων να βγουνε “μάγκες” με το γνωστό παλιό τρόπο, δεν θα περάσει.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr