XYNIDIS_DILOSEIS_XANTHI

Οι δηλώσεις Ξυνίδη για το “γιαούρτωμα” και η ακριβής διατύπωση

21 Σεπτεμβρίου 201123:30

XYNIDIS_DILOSEIS_XANTHIΑίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σωκράτη Ξυνίδη, στο ΒΗΜΑ fm το πρωί της Τετάρτης γύρω από τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Όπως ανέφερε επί λέξει: «Έχει απολύτως δίκιο ο άνεργος που δεν έχει σπίτια και γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος και εγώ, ως μέρος του πολιτικού συστήματος, να δεχθώ και το θυμό και τη λοιδορία και το γιαούρτωμα γιατί αυτό είναι η αντίδρασή του και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους.»

 Τη δήλωση αναπαρήγαγαν  πολλά μέσα της Αθήνας και από κάποιους εκτιμήθηκε ως προσπάθεια δικαιολόγησης του «γιαουρτώματος» μέσω των επιχειρημάτων που εκφράζονται. Από την πλευρά του επιτελείου του Υπουργού δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση αλλά κρατούνται χαμηλοί τόνοι. Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχει διαστρέβλωση του νοήματος και εκμετάλλευση, καθώς θεωρείται ότι η λειτουργία στο επίπεδο του Σκανάλου αποδυνάμως τν ήδη στην  ότι εννοεί πως αντιλαμβάνεται και κατανοεί τους λόγους και τις αιτίες που γεννούν κοινωνικές αντιδράσεις. Το ακριβές κείμενο της συνέντευξης παρατίθεται παρακάτω:

Για τα σενάρια εκλογών:

Ο ίδιος προβληματισμός είχε εκφραστεί όταν κάποιοι θέλησαν να αναδείξουν – και δεν ξεκίνησε αυτό από τον πρωθυπουργό, ο οποίος στο τέλος ήρθε και είπε ότι θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα – τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε σχέση με το Μνημόνιο και ήρθαν μετά το αποτέλεσμά τους οι ίδιοι και το ξέχασαν. Σας πληροφορώ ότι η συνταγματική υποχρέωση της χώρας είναι να κάνει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε κάποιος θεωρεί ότι διαμορφώνει πολιτικές συνθήκες που θεωρεί ο ίδιος ότι είναι ιδανικές για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του και να γίνει πρωθυπουργός. Δεν είναι αυτό που αφορά την Ελλάδα σήμερα.

Για τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης:

Είναι γεγονός ότι, όπως και όλος ο λαός, έτσι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν γυρίζαμε το χρόνο ένα-δύο χρόνια πίσω και λέγαμε ότι επί δικής μας διακυβέρνησης θα ήμασταν στη θέση να προσπαθούμε να περάσουμε αυτή την καμπή της χώρας και να πάρουμε αυτού του είδους τα μέτρα και το βιασμό κάποιες φορές της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού στρεβλού, κακού συστήματος να οδηγηθούμε στις διαρθρωτικές κατά τα άλλα αλλαγές για να αλλάξουμε τη χώρα, θα σας λέγαμε ότι αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει για λόγους ιδεολογικούς ή πολιτικούς ή δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ή δεν υπάρχει μοντέλο τέτοιο στον κόσμο. Θα λέγαμε οτιδήποτε. Από τη στιγμή, όμως, που η χώρα έχει φτάσει στο ζει-δεν ζει και στο πτωχεύει-δεν πτωχεύει, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καθήκον μας. Και οι εργάτες στη Φουκουσίμα ξέρουν ότι όταν εργάζονται εκτίθενται σε ακτινοβολία που κατά το 99% θα τους δημιουργήσει καρκινογένεση. Επιτελούν όμως το καθήκον τους.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα τρομακτικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετώπισε ευθύς μόλις ξεκίνησε την πορεία της, προσπαθώντας να κάνει και κάτι θετικό και να επιτελέσει μια προεκλογική της δέσμευση με το επίδομα αλληλεγγύης. Και ξαφνικά μάθαμε ότι το επίδομα αλληλεγγύης το δώσαμε σε ανθρώπους με καταθέσεις εκατομμυρίων στις τράπεζες. Σ’ αυτή τη χώρα δεν έχει καταγραφεί ποτέ ποιοι είναι πραγματικά φτωχοί και ποιοι χρίζουν κοινωνικής πρόνοιας. Ακούμε για επιδόματα που τα παίρνουν άνθρωποι με τρομερή οικονομική άνεση. Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό (σ.σ.: για διακανονισμούς), είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν είχαμε σήμερα την ικανότητα ως κράτος να εντοπίσουμε τις πλέον χαμηλές κοινωνικές μάζες που χρειάζονται την υποστήριξή μας, είμαι της άποψης ότι το κράτος ακόμη και σ’ αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες θα μπορούσε να βοηθήσει και θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.

Για το αν πρέπει να γίνει διασταύρωση και για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας:

Ναι. Ενδεχομένως να χρειάζεται. Διότι αν αυτή τη στιγμή όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ χρειάζονται βοήθεια… Δεν είναι μόνο η μαύρη εργασία. Μπορούμε αυτή τη στιγμή να διασταυρώσουμε ότι ο εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ – που καλά κάνει και εγγράφεται, διότι ευελπιστεί ότι θα μπει και σε κάποιο πρόγραμμα και κάτι θα κάνει – δεν μπορεί να έχει δυο-τρία σπίτια; Έχει απολύτως δίκιο ο άνεργος που δεν έχει σπίτια και γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος και εγώ, ως μέρος του πολιτικού συστήματος, να δεχθώ και το θυμό και τη λοιδορία και το γιαούρτωμα γιατί αυτό είναι η αντίδρασή του και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr