xynidis_eve

Hμερίδα ΣΕΒΕ: Ξυνίδης για Γεωθερμία, ΦτΑ, Κάθετο Άξονα και Defkalion

5 Ιουλίου 201123:30

xynidis_eveYπό τη σκιά των «αγανακτισμένων» αλλά με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στην Ξάνθη, το απόγευμα της Δευτέρας με θέμα την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος δεν παρέμεινε στο θέμα της ημερίδας αλλά έκανε ένα ουσιαστικό απολογισμό της δράσης των τελευταίων μηνών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

4 ανοιχτά μέτωπα στην Ξάνθη

Σε ότι αφορά στην Ξάνθη, αναφέρθηκε σε 4 ζητήματα, τα οποία κρίνει ως κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της Θράκης. Καταρχάς, το νέο (πλήρη)  κάθετο άξονα προς τη Βουλγαρία, η μελέτη του οποίου εντάχθηκε πρόσφατα στο interreg, το οποίο διαχειρίζεται ως αρμόδιος Υπουργός αλλά και το Γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, για το οποίο έχει ήδη κατακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός σε ελληνική εταιρία –όπως επισήμανε- και με ιδιαίτερα υψηλή προσφορά, 71 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρώην Φωνή της Αμερικής, «που είναι ένα από τα πρώτα ακίνητα που θα αξιοποιήσει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου» κάνοντας λόγο για ύπαρξη ενδιαφέροντος από επενδυτή που «ταιριάζει» στο προφίλ της περιοχής αλλά και την πολυσυζητημένη επένδυση της εταιρίας «DEFKALION» για την οποία είπε. «Δεν σας ζητώ να είστε ένθερμοι υποστηρικτές, είμαστε όλοι επιφυλακτικοί, όμως αν γίνει πραγματικότητα, θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής και της χώρας»

Κριτική στους υπηρεσιακούς για την ΕΜΑ

Με πολύ μελανά χρώματα για τον τρόπο που η γραφειοκρατία και οι αντιλήψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Κέντρου μπλοκάρουν τις πολιτικές αποφάσεις και την ανάπτυξη, μίλησε ο Αν. Υπουργός για το ζήτημα της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης που έχει στεγαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Όπως ανέφερε η Μονάδα  θα εγκρίνει -με διαδικασίες εξπρές- όλες τις επενδύσεις της Βόρειας Ελλάδας και θα καταστεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Εκεί αποδίδει και τον πόλεμο που έχει δεχθεί, όπως ανέφερε, από υπηρεσιακού παράγοντες του Υπουργείου στο κέντρο, ώστε να μπλοκαριστεί ακόμη και η στελέχωση της νέας Υπηρεσίας και να μην καταφέρει να λειτουργήσει.

Παράλληλα στη διάρκεια της ομιλίας κατέστησε σαφές ότι μέχρι σήμερα έχει πολύ θετική συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η συμβολή του οποίου ήταν πολύ ουσιαστική για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Παράλληλα, ο Σωκράτης Ξυνίδης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφέροντας ότι  «Δε  μπορούμε να δούμε τώρα τα θετικά βήματα που γίνονται για τη χώρα», αναφερόμενος στις πρωτοβουλίας που έχει πάρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και την πρόοδο πού έχει συντελεστεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπήρξαν και αστοχίες

Τέλος, ανέφερε ότι υπήρξαν και πρωτοβουλίες που δεν πέτυχαν όπως το One Stop Shop, όμως συμπλήρωσε πως «όπως ο Καλλικράτης παρουσιάζει προβλήματα αλλά έγινε, το ίδιο σημαντικό είναι ότι λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία. Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πέρα από τα ζητήματα των εξαγωγών και της τοπικής ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

imerida_evelakasas

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr