Xtypima-sto-kartel-tou-lathremporiou-kaysimwn-pws-eklevan-tous-polites

Χτύπημα στο καρτέλ του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πώς έκλεβαν τους πολίτες

5 Δεκεμβρίου 201214:45

Xtypima-sto-kartel-tou-lathremporiou-kaysimwn-pws-eklevan-tous-politesΤρεις εγκληματικές οργανώσεις, εξαρθρώθηκαν από τις αρχές. Με ποια κόλπα κατάφερναν να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Τα συνεργαζόμενα πρατήρια και οι κακοποιοί υπεράνω πάσης υποψίας

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, σχετικά με την εξάρθρωση τριών συμμοριών που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων με εικονικά τιμολόγια και παραστατικά, στην περιοχή της Αττικής.

Μετά από έρευνα μηνών συνελήφθησαν 10 Έλληνες από 24 έως 81 ετών για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, οι πράξεις των οποίων είχαν ως αποτέλεσμα το κράτος να χάσει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη των κυκλωμάτων χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα “τεχνάσματα” για να αποκρύπτουν στοιχεία της παράνομης δράσης τους και να δυσχεραίνουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και των συναλλαγών των εγκληματικών ομάδων.

Πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας

Οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων.

Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως “κρυφός” εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναζητούνται άλλοι τέσσερις Έλληνες – μέλη των εγκληματικών ομάδων.

Τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει εξατομικευτεί η εμπλοκή και ο ρόλος τους στις εγκληματικές ομάδες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Από την έρευνα, προέκυψε ότι τα τρία οργανωμένα κυκλώματα δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών.

Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν “συνεργαζόμενα” πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή “αφανούς” ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους.

Από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ έχουν στερήσει το Δημόσιο από δασμούς, τέλη και εισφορές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα:

*Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 €,

*δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 €,

*εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 €,

*δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 €,

*δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 €,

*δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 €, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,

*εξέδωσε ανακριβώς ενενήντα πέντε (95) δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:

*Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνα τα 937.924 €,

*δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 €,

*δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 €,

*πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων,

*λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα:

*Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 781.726 €,

*δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 €,

*δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 €.

Το κόλπο με τις ταμειακές μηχανές

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μέλη του κυκλώματος σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα “τεχνάσματα” με στόχο να παραποιούν ή να εξαφανίζουν στοιχεία ή αποδείξεις της παράνομης δράσης και να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις κατά την πώληση καυσίμων χρησιμοποιούσαν “αδήλωτες” ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αποκρύπτουν εισπράξεις και να διαφεύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με το οποίο παρενέβαιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και παρείχαν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του συστήματος που χρησιμοποιούσαν για την παραποίηση της εκροής καυσίμου από την αντλία ήταν ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας και δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσης του.

Επιπλέον, δεν δίστασαν σε τέσσερις περιπτώσεις να καταγγείλουν στις αστυνομικές Αρχές εικονικές ληστείες και κλοπές, όπου τα “αφαιρεθέντα” αντικείμενα ήταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν εισπράξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία και να διαφύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Πηγή: news247.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr