Χρυσοθήρες πίσω από τον βανδαλισμό βραχογραφιών στο Παγγαίο

9 Ιανουαρίου 202010:22

Αντεξαν επί 3.000 χρόνια οι βραχογραφίες του όρους Παγγαίου, στη Βόρεια Ελλάδα, για να καταστραφούν από το σύγχρονο ανθρώπινο χέρι. Τοπικοί ιστορικοί και μελετητές υποστηρίζουν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ότι πιθανότατα πίσω από τον βανδαλισμό των βραχογραφιών κρύβονται χρυσοθήρες που ψάχνουν κρυμμένους θησαυρούς στα όρη της Μακεδονίας και πίστεψαν ότι τα σχέδια στον βράχο ήταν οδηγίες ή κάποιο είδος μυστικού χάρτη.

Οι βραχογραφίες είναι γνωστές στους φυσιολάτρες επισκέπτες της περιοχής και διατηρούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, πολλές από αυτές κοντά σε οικισμούς. Η συγκεκριμένη βραχογραφία, που έσβησαν από τον βράχο, βρισκόταν πολύ κοντά σε επαρχιακό δρόμο και την επισκέπτονταν συχνά σχολεία, ορειβατικοί σύλλογοι και τουρίστες της περιοχής. 

Οι βραχογραφίες που καταστράφηκαν είχαν εντοπιστεί και μελετηθεί το 1966 από τον αείμνηστο καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο. Ωστόσο, δεν αποτελούν χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο και έτσι δεν εμπίπτουν σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας.

Οι αρχαιότερες βραχογραφίες ανάγονται στην όψιμη εποχή του Χαλκού, ενώ οι νεότερες χρονολογούνται στην πρώιμη Χριστιανική εποχή και απεικονίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή ή σηματοδοτούσαν σημεία θρησκευτικής λατρείας.

Έντυπη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr