Το χωριό της Ηπείρου που κατάφερε να μηδενίσει την ανεργία

15 Ιανουαρίου 201821:00

Στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, πολύ κοντά στο Μέτσοβο, ξεπετάγεται η Μηλιά, ένα γραφικό πετρόκτιστο χωριό. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1250 μέτρων και η θέα των βουνών κόβει την ανάσα. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου. 

Αυτό όμως, που έκανε το χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι κατάφερε να μηδενίσει την ανεργία. Στην απογραφή του 2011 οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι της Μηλιάς ανέρχονταν στους 396.

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται στη ξυλεία. Οι 100 οικογένειες που κατοικούν στη Μηλιά, απασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου. Στο υπόγειο κάθε σπιτιού υπάρχει ένα εργαστήριο ξυλείας. Υπάρχουν δυο δασικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται 36.000 στρέμματα δάσους με οξιές και μαύρες πεύκες.

Η παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής και της επεξεργασίας του ξύλου περνάει από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμη στη ζωή.

Ταξιδέψτε πάνω από τη γραφική Μηλιά μέσα από το βίντεο του συνεργάτη της Λάζαρου Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας του Epirustravel.eu που παρουσιάζει μαγευτικά τοπία της Ηπείρου:

Οι επισκέπτες θα βρουν παντού κομμένα ξύλα, καθώς οι ντόπιοι τα αφήνουν πρώτα να στεγνώσουν και μετά τα επεξεργάζονται. Από τις οξιές, καστανιές και βελανιδιές φτιάχνουν καθημερινά αντικείμενα, όπως ξύλινες κουτάλες, ψωμιέρες, βαρέλια, δοχεία, κρεμάστρες και διακοσμητικά, ενώ χρησιμοποιούν τις μαύρες πεύκες για την κατασκευή κολόνων της ΔΕΗ και οικοδομικών υλικών.

Παρόλο που απασχολούνται οι περισσότεροι κάτοικοι, τα έσοδά τους έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού. Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα και τη Βουλγαρία, καθώς παρά την κακή ποιότητά τους, είναι πιο φτηνά.

Η βαλσαμωμένη αρκούδα 

Στο κέντρο του χωριού, έχει τοποθετηθεί σε μια γυάλινη κατασκευή μια βαλσαμωμένη αρκούδα. Η αρκούδα είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένη από κάτοικο του χωριού. Δεν τα κατάφερε όμως, και λίγο αργότερα έχασε τη ζωή της. Κάποιοι κάτοικοι αποφάσισαν να την τοποθετήσουν σε κεντρικό σημείο του χωριού, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους συγχωριανούς τους και τους επισκέπτες σχετικά με την προστασία της καφέ αρκούδας.

Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό, αλλά και σε ξενοδοχεία στο Μέτσοβο. Από τη Μηλιά μπορούν να διασχίσουν τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου «Βάλια Κάλντα»με το καταπράσινο τοπίο, τα ποτάμια, τις λίμνες και τους καταρράκτες. Ο Εθνικός Δρυμός είναι το σπίτι για πολλά άγρια ζώα όπως η καφετιά αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και το αγριόγιδο.

Η ορειβασία, η πεζοπορία και το mountain bike είναι οι τρεις καλύτερες επιλογές για να απολαύσουν οι επισκέπτες το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

ypaithros.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr