xynidis_diloseis_akadimia

Ο σχεδιασμός για τη Φωνή της Αμερικής προϋπάρχει της Τρόικας.

14 Φεβρουαρίου 201122:01

xynidis_diloseis_akadimiaΤη θέση του ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πρώην Φωνή της Αμερικής δεν έχει αλλάξει και η πρόθεση για αξιοποίηση υπάρχει πολύ πριν από τις τελευταίες υποδείξεις της Τρόικας, εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, ο Αν. Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

«Ο κυβερνητικός σχεδιασμός παραμένει ως είχε. Η Φωνή της Αμερικής είναι ένα κομμάτι της περιουσίας του Δημοσίου το οποίο έχει τεθεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για να αξιοποιηθεί, κάτι για το οποίο εμείς στην περιοχή θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Η φύλαξη της συκεκριμένης έκτασης συνεχίζεται με πολύ κόπο και χρήμα του δημοσίου και αν δεν συνεχιστεί,  θα συλληθεί.» είπε προσθέτοντας πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα.

«Δεν σας κρύβω ότι εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθώ να ωθήσω αυτή την υπόθεση. Το γεγονός ότι συμπεριλήφθη σε αυτή την προκήρυξη ενδιαφέροντος σχετίζεται με αυτή την προσπάθεια – χωρίς να θέλω να πω ότι εγώ το προκάλεσα. Αν μείνει έτσι η Φωνή σε λίγο θα είναι απλώς ένα κομμάτι συνέχειας του κάμπου ενώ σήμερα με τις υποδομές που υπάρχουν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο  οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που θα δώσει θέσεις εργασίες και, κυρίως, θα παράξει οικονομία για την γύρω περιοχή.» ανέφερε ο Σωκράτης Ξυνίδης.

“Δεν με ενδιαφέρει τι υπολογίζει η Τρόικα”

Σε σχέση με τις αιτιάσεις της Τρόικας που επανέφερεαν το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας συνολικά, ξεκαθάρισε πως «Δεν με ενδιαφέρει τι υπολογίζει ή όχι η τρόικα και πως εκτιμά την αξία της δημόσιας περιουσίας. Εμένα με ενδιαφέρει ότι ένα κόμμάτι του νομού που θα μπορούσε να είναι εργαλείο ανάπτυξης , δεν έχει σήμερα  προοπτική. Πιστεύω ότι με αυτή την προκήρυξη θα πάρει ένα δρόμο και όλοι πρέπει να ευχόμαστε κάτι να γίνει και όχι να μην γίνει.» κατέληξε για το θέμα.

Εξέφρασε την ενόχλησή του για το ύφος και τον τρόπο που εκφράστηκαν οι «απαιτήσεις» της τρόικας, ενώ σε σχέση με τις υποδείξεις που έκαναν σημείωσε ότι είναι εκτός αντίληψης της κυβέρνησης και αδικούν τη χώρα.  «Σαφώς και τίθεται ένα τέτοιο θέμα για τη δημόσια περιουσία αλλά μέχρι του σημείου να φαντάζεται κάποιος ότι μπορούμε ναπουλήσουμε ένα νησί ή ένα κομμάτι της επικράτειας και όσα ακούγονται είναι ιστορίες για αγρίους που τις έχουμε βαρεθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Αν. Υπουργός. «Η χώρα δεν τελεί υπό κατοχή αλλά υπό επιτήρηση για την τήρηση των όρων που τέθηκαν για το δανεισμό της» ανέφερε.

“Θα κριθούμε για τον Αναπτυξιακό Νόμο στη Θράκη. Άλλου τύπου ανάπτυξη.”

Σε ότι αφορά στην ένταξη του Νομού Αχαΐας στη Γ’ Ζώνη Κινήτρων του νέου αναπτυξιακού ανέφερε ότι εδώ και χρόνια είναι ενταγμένες στα κίνητρα η Ηλεία, η Αιτωολοακαρνανία, Η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και το 1/3 της Ελλάδας: «Όλη αυτή η ιστορία έχει ένα λάθος στόχευσης. Οι πίνακες αυτοί είναι η ουρά του αναπτυξιακού νόμου που έρχεται από παλιά. Όλη αυτή η λογική, ο ψευτοανταγωνισμός και ο ψευτοτοπικισμός μας έχει δείξει ότι σε τίποτε δεν έχει βοηθήσει την ανάπτυξη και εμείς στη Θράκη το γνωρίζουμε καλά.» σημείωσε και εκτίμησε ότι «αν κοιτάζουμε με κέντρο την Αθήνα συμφωνώ ότι είναι ένα ντεσαβαντάζ. Όμως δεν κοιτάμε με κέντρο την Αθήνα και αυτός ο αναπτυξιανός νόμος δεν κοιτάζει με κέντρο την Αθήνα.» ανέφερε ο Σωκράτης Ξυνίδης για να καταλήξει λέγοντας:

«Επειδή όλοι κρινόμαστε από τα γεγονότα, σε μια Ξάνθη που έχει να δει επενδύσεις εδώ και δεκαετίες θα κριθούμε από το αν θα έρθουν ή όχι επενδύσεις». Τέλος ανέφερε ότι η προσθήκη της Αχαϊας έγινε μετά από αιτήματα τοπικών βουλευτών υπό την έννοια ότι οι ορεινές περιοχές της αδικούνται από την ένταξη της ορεινής Ηλείας στην ίδια ζώνη.  Εκτίμησε ότι δεν είναι το ποσοστό του 5 ή 10 ή 20% που θα φέρει τις επενδύσεις στη Θράκη αλλά η δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέου τύπου ανάπτυξης.

Διέψευσε σενάρια εκλογών.

Τέλος, διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και σημείωσε ότι αυτή δεν είναι μια κουβέντα που ικανοποιεί την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν πρέπει να διαταραχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή κάτι ανάλογο, άρα δεν τίθεται ζήτημα εκλογών.

Ακούστε όλες τις δηλώσεις Σ. Ξυνίδη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr