Ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο για την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Πορεία με μαθητές και εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα

13 Νοεμβρίου 201423:24

Με έντονο αντικυβερνητικό και, όπως πάντα, αντιφασιστικό μήνυμα φαίνεται ότι κατέρχονται στις φετινές κινητοποιήσεις οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου. Το κλίμα των τελευταίων ημερών είναι τεταμένο με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής Αθηνών και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον καθώς οι φοιτητές της πολυτεχνικούς κάνουν λόγο για ξεσηκωμό και πορεία με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο Ενιαίος Σύλλογος των Φοιτητών στο κάλεσμά του κάνει γνωστό ότι από την Παρασκευή θα τεθεί υπό κατάληψη η Πολυτεχνική, το πρώτο συντονιστικό πραγματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής ενώ η Πορεία προγραμματίζεται για τις 6 μ.μ. της Δευτέρας, με συγκέντρωση στην είσοδο του ΠΡΟΚΑΤ. Αμέσως μετά την πορεία της επετείου θα γίνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο.

Αναλυτικά το κάλεσμα αναφέρει:

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων στρατηγοί της οποίας παραμένουν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Ο λαός βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην ανεργία και τη φτώχεια προκείμενου το κεφάλαιο να διασφαλίσει τη συνεχή αύξηση των κερδών του. Την ίδια στιγμή που η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία υφίσταται βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της, με μια πρωτόγνωρη αφαίμαξη εντός κι εκτός εργασιακών χώρων (με τη διαρκή μείωση των μισθών, το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που οικοδομείται κλπ) διακρίνουμε την ταυτόχρονη προσπάθεια για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας, με στόχο εν τέλει το ξεπούλημά τους και την εκμετάλλευσή τους, με είσοδο του ιδιωτικού παράγοντα (βλ. εργολαβίες).

Φοιτητές…

Φυσικά με φόντο την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του κεφαλαίου για την υπέρβαση αυτής, ήταν αναμενόμενη και η αναβάθμιση της επίθεσης απέναντι στη δημόσια και δωρεάν παιδεία στο σύνολό της. Άλλωστε τα πανεπιστήμια, είναι ένας χώρος οργανικά συνδεμένος με την υπόλοιπη κοινωνία και ειδικά με τη παραγωγή. Έτσι, κατ’ αντιστοιχία των Μνημονίων, η πολιτική του κεφαλαίου στην εκπαίδευση περιγράφεται μέσα από τους νόμους 4009 της Διαμαντοπούλου και 4076 του Αρβανιτόπουλου κι έρχεται να εφαρμοστεί επιμέρους ανά ίδρυμα με τη σύσταση των οργανισμών.

Στόχος αυτών είναι η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου το οποίο θα βρίσκεται σε ένα διαρκές κυνήγι οικονομικών πόρων από ιδιώτες (ξεπληρώνοντας τη χάρη με αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και στο κομμάτι της έρευνας), ένα πανεπιστήμιο που ρόλο του θα έχει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου φοιτητή αλλά και αυριανού εργαζομένου, φτηνού πειθήνιου κι ευέλικτου, εξειδικευμένου και διαρκώς επανακαταρτιζόμενου (βλ. σπάσιμο πτυχίων, διαγραφές μετά τα 2ν, σύντομα και ν+2, με υποχρεωτικές παρουσίες, χωρίς αναπαραστάσεις συλλογικών αγώνων, χωρίς δυνατότητα συλλογικών διεκδικήσεων) την ίδια στιγμή που ένα τεράστιο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας πετιέται εκτός πανεπιστημίου.

…μαθητές…

Και φυσικά όταν λέμε ότι φοιτητές πετιούνται εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφερόμαστε σε αυτούς που κατάφεραν να μπουν σε αυτή! Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προωθείται η εφαρμογή του Νέου Λυκείου και της τράπεζας θεμάτων, μέτρα τα οποία διαμορφώνουν ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο με ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών, οξύνουν την παραπαιδεία και αποκλείουν μεγάλη μερίδα μαθητών οδηγώντας τους στις επαγγελματικές σχολές, την τεχνική κατάρτιση και κυρίως στη μαθητεία. Στην απλήρωτη εργασία δηλαδή από τα 16 μας!

…εκπαιδευτικοί, για δωρεάν παιδεία παλεύουμε μαζί!

Και φυσικά το παζλ της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συμπληρώνουν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, οι δηλώσεις του υπουργού για εθελοντική(!) εργασία, εγκαθιδρύοντας τον πολυπόθητο για το κεφάλαιο και τους εκφραστές του εργασιακό μεσαίωνα. Στην ολομέτωπη επίθεση, κανένας κλάδος δεν μπορεί να αγωνίζεται μόνος του. Οι φοιτητές, ως αυριανοί εργαζόμενοι, θα βρεθούν στο πλάι των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Πιάνοντας το νήμα των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων, των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων , του αγώνα όλων των εργαζομένων απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα ο σύλλογός μας να ξαναβγεί στον δρόμο, μαζικά και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθωση και τις πολιτικές κυβέρνησης -Ε.Ε-ΔΝΤ.

-Συντονιστικό κατάληψης του ΣΦΞ την Παρασκευή 14/11 στις 15.00 στο ΠΡΟΚΑΤ

-Πορεία του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης τη Δευτέρα 17/11 με προσυγκέντρωση στις 18.00 ΠΡΟΚΑΤ

Μετά το τέλος της πορείας, συντονισμός του φοιτητικού συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο Πολυτεχνείο

-Νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης την Πέμπτη 20/11 στις 16.00 ΠΡΟΚΑΤ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr