Ξέρεις τι μπορείς να ζήσεις λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία της Ξάνθης;

4 Μαρτίου 201710:53

Υπάρχουν επισκέπτες στην Ξάνθη οι οποίοι κάνουν εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα για να δούνε μέρη στην Ξάνθη τα οποία είναι μοναδικής ομορφιάς. Ο ορεινός όγκος της Ξάνθης από τα Πομακοχώρια μέχρι την άκρη των Νεστοχωρίων κρύβει ένα τοπίο το οποίο δεν θα το βρεις πουθένα στην Ελλάδα.

Δασικό Χωριό (Χαϊντού)

Το Δασικό χωριό Ερύμανθου είναι η “περίληψη” όλης της οροσειράς (Ροδόπης) και είναι ένας καταπληκτικός μονήμερος η διήμερος προορισμός για τον Ξανθιώτη. Βρίσκεται στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα (12) ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο (2) δωματίων, μικτού εμβαδού 65τ.μ, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας,καθώς και έναν μικρότερο των 2 ατόμων. 

Μέσα στο Δασικό Χωριό υπάρχει το εστιατόριο “Χαϊντού” του Θανάση Καραγιάννη όπου εκτός το υπέροχο φαγητό, θα σας δώσει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την περιοχή

Μακεδονικός Τάφος – O μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης

Ο τάφος των Κομνηνών είναι ο μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης. Βρίσκεται νότια της πόλης, σε μικρή απόσταση από το δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Με βάση την αρχιτεκτονική του μορφή και τα λιγοστά ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Είναι πιθανό να συνδέεται με έναν οικισμό, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. νοτιότερα, στη θέση Μύτικας Κομνηνών, και είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, από την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου (9ος – 8ος αι. π.Χ.) μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Άλογα Λιβερών – Καλπάζουν εδώ και αιώνες στη Θράκη

Τα άγρια άλογα αποτελούν παράδοση για όλη σχεδόν τη Θράκη. Στην αρχαιότητα, από τα Άβδηρα έως τις εκβολές του Νέστου και σ’ όλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, υπήρχαν αμέτρητες αγέλες αγρίων αλόγων. Ανάμεσά τους και τα γνωστά ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη. Αυτά τα άλογα έπιασε στον όγδοο άθλο του ο Ηρακλής και τότε σκότωσε τον βασιλιά των Βιστώνων -τον Διομήδη- και πέταξε το σώμα του στα άλογα τα οποία, κατά τον μύθο, αφού τον κατασπάραξαν, στη συνέχεια ημέρεψαν…

Τα τελευταία πενήντα χρόνια, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα δύο ορεινά ακριτικά χωριά τους, το Κρωμνικό και τα Λιβερά, κι έφυγαν στις πόλεις, άφησαν πίσω τα κατοικίδια ζώα τους όπως άλογα και γαϊδουράκια. Οι λύκοι βρήκαν και κατασπάραξαν τα αδύναμα γαϊδουράκια και τα εξαφάνισαν, όχι όμως και τα άλογα, τα οποία για να επιβιώσουν συγκρότησαν αγέλες. Πέντε-έξι μαζί, στην πορεία του χρόνου αυξήθηκαν περισσότερο και δύσκολα τα πλησίαζε λύκος. Χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και σήμερα σε όλο τον ορεινό όγκο των δύο εγκαταλειμμένων χωριών ξεπερνούν τα τριακόσια!

Φράγμα Θυσαυρού

Το φράγμα του Θησαυρού ένα ψηλό χωμάτινο φράγμα με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, άρχισε να λειτουργεί το 1997. Το ύψος του φτάνει τα 175 μ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται εισχωρεί στις κοιλάδες του ποταμού ανάντι του φράγματος έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συγκρατώντας μία ποσότητα νερού της τάξης των 700.000.000 κυβικών μέτρων.

Δείτε περισσότερα Αξιοθέατα και πληροφορίες για την περιοχή στο Nestohoria.gr

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr