xynidis

Eισαγγελική έρευνα για μαϊμού επιδοτήσεις και εμπλοκή πρώην Υφυπουργού. Ο Ξυνίδης είχε “στείλει” την υπόθεση στο ΣΔΟΕ !

20 Ιουνίου 201512:27

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η ποινική διερεύνηση υπόθεσης που αφορά σε παράνομες επιδοτήσεις σε “ανύπαρκτη” εταιρία ανακύκλωσης από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοσύνη ζητεί από τη Βουλή την άδεια να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιου Σκορδά.

Ήδη μάλιστα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου αλλά και κατά του διευθυντή του γραφείου του πρώην υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά για ηθική αυτουργία σε απιστία.

Βουλή και ΣΔΟΕ

Ήδη η εισαγγελία διαφθοράς  που διερευνά την υπόθεση , διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Σκορδά αλλά και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.

Η υπόθεση, την οποία διενήργησαν οι επίκουρες εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Πόπη Παπανδρέου κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, αφορά σε διάθεση δημόσιου χρήματος που δόθηκε ως επιχορήγηση στην εταιρεία “Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ”. Η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως – όπως φέρεται να προέκυψε από την έρευνα – αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης!

Ζημιά πάνω από 800.000 ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται κατά την έρευνα στα 2,5 εκατ. ευρώ με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται σε ποσοστό 40%.  Η έρευνα έδειξε πως οι συνολικές δαπάνες ήταν ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων. Μάλιστα αυτές οι αμφιβολίες οδήγησαν το 2010 στην απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημα της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημα της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Διαφωνία Ξυνίδη

Με αυτή την απόφαση διαφώνησε ανοιχτά τότε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης  Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ! Τελικά, στα τέλη του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία από το 2010 είχε βάλει “λουκέτο” καθώς είχε παύσει να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.

Σχέδιο

Όπως φέρεται να προέκυψε από την έρευνα στη συνέχεια υπάλληλοι του υπουργείου “κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά” – κατά τις αρχές- συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης. Τέλος, εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδρά. Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Μετά την άσκηση των διώξεων η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε σε ανακριτή.

Αθ. Σκορδάς: Άσκησα τα καθήκοντά μου με απόλυτο αίσθημα ευθύνης

“Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στην υπόθεση της εταιρείας ΕΛΒΙΑΝ, το μόνο βέβαιο είναι ότι άσκησα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργός Ανάπτυξης με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με το νόμο και το χωρίς εκπτώσεις ήθος που χαρακτηρίζει διαχρονικά την παρουσία μου στην πολιτική. Η βεβαιότητα αυτή αναφέρεται σε όλες ανεξαιρέτως τις πράξεις κι αποφάσεις μου, συνεπώς περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία που ξεκίνησε θα αποτυπώσει την πραγματικότητα, σε μια υπόθεση που τα πραγματικά της περιστατικά όχι μόνο διαμορφώθηκαν, αλλά και παγιώθηκαν σε περίοδο προγενέστερη της δικής μου υπουργίας”.

capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr