ntolios

Χατζηοσμάν-Ντόλιος εκφράζουν σκεπτικισμό για την ΕΟΖ

1 Δεκεμβρίου 201107:08

ntoliosΑν και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην Ξάνθη θετικός υπέρ της ΕΟΖ στη Θράκη, τελικά σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με το Γιώργο Ντόλιο, εκφράζει σκεπτικισμό και ζητά μια σειρά από στοιχεία από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ανάμεσα σε αυτά, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν στοιχεία για την άγνωστη πρόταση που έχει καταθέσει το πολυσυζητημένο «φόρουμ» στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η ανακήρυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) σαν να πρόκειται για μία εξέλιξη που βρίσκεται προ των πυλών. Το αίτημα για δημιουργία ΕΟΖ στην Περιφέρεια έχει διατυπωθεί και κατατεθεί εγγράφως από το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης και τα Επιμελητήρια της περιοχής.

Η τοπική κοινωνία είναι σκεπτική ως προς το θέμα αυτό καθώς ανά τον κόσμο υπάρχουν περιπτώσεις πετυχημένων και αποτυχημένων ΕΟΖ. Επιπλέον, δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς  στην παγκόσμια βιβλιογραφία οι δεσμοί που αναπτύσσουν οι ΕΟΖ με τις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση οι επιδράσεις που επιφέρουν σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε το φόβο μην αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή άπνοια που επικρατεί στην Περιφέρεια και στην χώρα με πρόχειρες κινήσεις και βεβιασμένους χειρισμούς.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει άμεση ανάγκη από προσέλκυση επενδύσεων, ανάληψη νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών και υλοποίηση εφαρμοσμένων πολιτικών οι οποίες θα προσφέρουν νέα αναπτυξιακή πνοή σε περιφερειακό επίπεδο και θα ενδυναμώσουν την αδύναμη οικονομία της περιοχής.

Η ανακήρυξη ΕΟΖ στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με αξιοποίηση του τοπικού εργατικού δυναμικού και των πρώτων υλών της περιοχής, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, θα δώσει λύση σε προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή μας, όπως η ανεργία, ο οικονομικός μαρασμός, η τάση που παρατηρείται τελευταία για μετανάστευση. 

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς της περιοχής να έχουν πρωτεύοντα λόγο ως προς την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΟΖ. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος η ΕΟΖ να είναι ένα κομμάτι ξένο στην περιοχή με μηδενικό όφελος σε τοπικό επίπεδο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

 ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

1. Είναι ενημερωμένος για το αίτημα δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης;

2. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία ΕΟΖ;

3. Υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς το συγκεκριμένο θέμα και αν ναι, παρακαλούμε για την ενημέρωση.

4. Θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών φορέων στο στάδιο μελέτης και επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου της ΕΟΖ;

5. Υπάρχει κάποια μελέτη που επεξεργάζεται το Υπουργείο και αν ναι, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν προωθηθεί το αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

6. Παρακαλούμε να κατατεθεί στη Βουλή ακριβές φωτοαντίγραφο της νομοτεχνικής μελέτης που σας απέστειλε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης σχετικά με τη δημιουργία ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.”

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr