syrigos_3

Ο Άγγελος Συρίγος στο Ίδρυμα το Σάββατο. Δηλώσεις στο XanthiPress.gr

14 Μαρτίου 201011:10

syrigos_3Ένας γνώριμος της Ξάνθης και φίλος της περιοχής, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Παντείου, νομικός, Άγγελος Συρίγος βρέθηκε το Σάββατο στην Ξάνθη, ως εισηγητής του 4ου κύκλου του Σεμιναρίου Ιστορίας και Διπλωματίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο γνωστός καθηγητής ανέλυσε στο κοινό του Ιδρύματος το σημαντικό πλέγμα νομικών και πολιτικών ζητημάτων που διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, επικεντρώνοντας σε αυτό τον κύκλο στα εσωτερικά πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα που απασχολούν τη γείτονα τον τελευταίο αιώνα και, κυρίως, τα τελευταία χρόνια. Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον και είχε την ευκαιρία να υποβάλλει ερωτήσεις στο γνωστό Καθηγητή στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Δηλώσεις στο XanthiPress.gr

Ο Άγγελος Συρίγος που γνωρίζει τα ζητήματα της Θράκης σε βάθος και πολύ καλύτερα από τους περισσότερους τοπικούς παράγοντες, μίλησε στο XanthiPress.gr για τον κύκλο αυτών των σεμιναρίων και τις σχέση του με την περιοχή που παραμένει πάντα θερμή. Παράλληλα αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, των οποίων είναι άριστος γνώστης, κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις:

«Αισθάνομαι την περιοχή ως δεύτερη πατρίδα μου και πονάω την περιοχή, γι’ αυτό άλλωστε συμμετέχω και στο Δ.Σ. Του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Μπορεί να έτυχε να γεννηθώ σε άλλη περιοχή αλλά η Ξάνθη έχει τόσο συναισθηματική, όσο και εθνική σημασία.»

 Ερωτηθείς για το ζήτημα της χάραξης εθνικής πολιτικής και της συνέχειας στην τήρησή της από το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, ανέφερε: «Υπάρχει ένα έλλειμμα στον τομέα αυτό. Μπορεί να έχουμε μια γενική κατεύθυνση και ένα συγκεκριμένο στόχο αλλά στα θέματα στρατηγικής καθώς και τακτικής πάσχουμε και δεν λειτουργούμε συντονισμένα. Βέβαια, είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα και το διαπιστώνουμε και τον τελευταίο καιρό, αλλά σε περιοχές όπως η Θράκη έχει σημασία να έχουμε συντονισμένη τακτική.»

 Παράλληλα αναφερόμενος στους διαρκείς φόβους και φωνές που ακούγονται κατά καιρούς ότι στη Θράκη κυοφορούνται αλλάγες που θα επηρεάσουν τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων απέκλεισε το ενδεχόμενο και υπήρξε καθησυχαστικός: «Οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν και θα πλήξουν και τα δύο στρώματα θα είναι οικονομικές. Θα υπάρξει μια ύφεση και οικονομικά προβλήματα αλλά θα περιοριστούν εκεί. Άλλες αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν.» σημείωσε λακωνικά.

Όπως είναι γνωστό, ο Άγγελος Συρίγος υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ξάνθη και υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας και έκδοσης του πρώτου πομακικού λεξικού, λαμβάνοντας για τη δράση του στο πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ε.Δ. αρκετές τιμητικές διακρίσεις. Έκτοτε διατηρεί σταθερή σχέση με την περιοχή και βρίσκεται αρκετά συχνά στην Ξάνθη ενώ συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Στη διάρκεια της πλούσιας επιστημονικής και πολιτικής του δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, έχει διατελέσει μεταξύ πολλών άλλων θέσεων, Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.

syrigos1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr