Ξάνθη: Θεοφάνεια από το 1900 μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο. Εντυπωσιακές φωτο

6 Ιανουαρίου 201400:08

Μια παράδοση που έχει ξεπεράσει τον ένα αιώνα είναι αυτή της κατάδυσης του Σταυρού στη γέφυρα του Κοσύνθου που βρίσκεται στη συνοικία Σαμακώβ.

Το, γνωστό σε όλους πια, πολύτιμο ηλεκτρονικό φωτογραφικό αρχείο του Facebook που ξεκίνησε από τον Τάσο Τεφρωνίδη παραδίδει πολύ σημαντικά καρέ από την ημέρα των Θεοφανείων, τον προηγούμενο αιώνα και τη γέφυρα που προϋπήρχε της σημερινής.

Θεοφάνεια από το 1900 στον ίδιο μέρος

Μια πολύ μαζική κοινωνική συνάθροιση με την ευκαιρία μιας θρησκευτικής εορτής, που λάμβανε χώρα ακριβώς στο ίδιο σημείο, ήδη από το 1900. Στην πρώτη φωτογραφία (κάνετε κλικ επάνω στην εικόνα και περιηγηθείτε με τα βελάκια) είναι ο ο εορτασμός των Θεοφανείων το 1900 (!) στην πρώτη φάση της κατασκευής της γέφυρας, όπως και στη δεύτερη φωτογραφία  εμφανίζεται ένας εορτασμός των Φώτων λίγα χρόνια αργότερα. Η περίφημη γέφυρα θα καταρρεύσει το 1912 από μεγάλη πλημμύρα και θα χτιστεί, με παρόμοια μορφή.

Στην Τρίτη εικόνα εμφανίζεται ο εορτασμός των Θεοφανείων του 1933 καθώς επίσης και στην τέταρτη εικόνα είναι τα Φώτα, στη δεκαετία του ΄40, πολύ πριν κατασκευαστεί η νέα γέφυρα (η σημερινή) η οποία απείχε μερικά μέτρα από αυτή που εμφανίζεται στις παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης. Μαζικότερη συμμετοχή του κόσμου αλλά και μεγαλύτερη προσμονή ίσως για τους γενναίους που θα πέσουν στα νερά του Κόσυνθου για να πιάσουν το Σταυρό και να απολαύσουν ένα 24ωρο ως μικροί ήρωες στις γειτονιές της πόλης, κάποτε.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr