siokos_syskepsi_2

Ο Σώκος στην Ξάνθη. Είδε Καραλίδη, Δημάρχους, παρόντος Ξυνίδη

28 Ιανουαρίου 201116:48

siokos_syskepsi_2Την Ξάνθη επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος

ο οποίος είχε συναντήσεις διαδοχικά, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες  των κρατικών υπηρεσιών, με τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη και  τους Δημάρχους της Ξάνθης.

Υστέρηση σε εντάξεις και μελέτες στην Π.Ε. Ξάνθης

Για υστέρηση της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης σε επίπεδο εντάξεων και ώριμων μελετών και για ανάγκη έντασης των προσπαθειών έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη μεταξύ του Θ. Σώκου και του Φ. Καραλίδη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, που παρακολούθησε όλη την επίσκεψη Σώκου. Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων -αλλά και των αρμοδιοτήτων του Υπερ-Περιφερειάρχη- είναι η διαχείριση του ΕΣΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, που αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την αυτοδιοίκηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι ότι υπάρχει αδυναμία να προταθούν έργα λόγω έλλειψης μελετών κάτι για το οποίο αναζητείται χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα της Π.Ε. Ξάνθης σε επίπεδο έργων: την ολοκλήρωση της Οικίας Χατζιδάκη καθώς και τον κάθετο άξονα Τοξοτών Αβάτου. Σε ότι αφορά στις μελέτες σχολείων που υπήρξαν αυτές μεταφέρονται στους Δήμους Αβδήρων και Ξάνθης που θα τα υλοποιήσουν. Ανέφερε, παράλληλα και μια σειρά άλλων έργων όπως είναι τα έργα οδοποιίας του δρόμου για Εχίνο και τη χάραξη νέου κομματιού, η διάνοιξη κόμβου της Εγνατίας στον Πολύσιτο, η διαμόρφωση της εισόδου της Ξάνθης από την Εγνατία με διπλή λωρίδα, η διάνοιξη της Σάρδεων που ήδη δημοπρατήθηκε, τη διάνοιξη του τμήματος Εχίνου-Θερμών.

Τέλος σε ότι αφορά στο ζήτημα του αρδευτικού ανέφερε πως αν η δικαστική διαμάχη διαρκέσει για πάνω από 1,5 χρόνο οι πιθανότητες υλοποίησής του είναι πια ελάχιστες.

Θ. Σώκος: Το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων δεν αλλάζει αν….

Πιο θετική χαρακτηρίστηκε η εικόνα που αναλύθηκε στη συνάντηση του Θ. Σιώκου με τους Δημάρχους της Ξάνθης στο Δημαρχείο του Δήμου Ξάνθης. Εξερχόμενος ο Γ.Γ.Α.Δ. Μακεδονίας –Θράκης έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα και για πρωτοπορία της Ξάνθης σε αρκετά ζητήματα.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη  διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού και, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα δεν θα μπορούσε να αλλάξει παρά μόνο με συμφωνία όλων των Δημάρχων. «Υπερασπιζόμαστε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που υπάρχει» ανέφερε με σαφήνεια και εκτίμησε ότι το σχεδιασμό αυτό θα υλοποιήσει ο υπάρχων φορέας ΔΙΑΜΑΘ.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο θέμα του 18ου δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, για το οποίο εκτίμησε ότι ίσως «κλείσει» μέσα στις επόμενες 40 μέρες.


Μ. Στυλιανίδης: Ικανοποίηση για τη συνάντηση

 Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα εξέφρασε ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχάλης Στυλιανίδης. Σημείωσε ότι στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και της σχολικής στέγης, χαρακτηρίζοντας πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον που διαπίστωσε από το Θ. Σώκο και θετικές τις εντυπώσεις όλων των Δημάρχων, ευελπιστώντας σύντοα σε εντάξεις έργω.Μεταξύ άλλων ανέφερε το θέμα του 18ου Δημοτικού Σχολείου, για το οποίο υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και σύντομα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

siokos_syskepsi

siokos_xanthi

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr