“Ξάνθη, πόλις ονείρων”: Τόπος συνάντησης των νέων και της μουσικής. Τόπος δημιουργικής έκφρασης !

9 Φεβρουαρίου 201623:59

Η Ξάνθη υπερήφανη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι, φιλοξένησε τα προηγούμενα δυο χρόνια εκατοντάδες μαθητές μουσικών σχολείων όλης της Ελλάδας, που μας χάρισαν απλόχερα το ταλέντο, το κέφι και τη ζωντάνια τους. Καθώς ετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση και της φετινής συνάντησης Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη, πόλις ονείρων», η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-24 Απριλίου 2016, οι γονείς των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και η ομάδα εθελοντών, απευθύνουμε στους φορείς της πόλης και τους συμπολίτες μας, προσκλητήριο για να γίνετε και εσείς κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Σε δύστηνους καιρούς ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον κοινωνικό μαρασμό και εφαλτήριο για να αναδείξουμε τη δυναμική που θα επιτρέψει στην κοινωνία των πολιτών να διαμορφώσει δράσεις και παρεμβάσεις που θα αποδεσμεύσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε μια πορεία συλλογικής αναπτυξιακής ανάτασης.

IMG_8583

Η προσπάθεια αυτή, που πια έχει προσλάβει χαρακτηριστικά δημιουργικής συνέχειας, αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας. Όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά γιατί καθιστά την Ξάνθη σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ανταπόκριση των ίδιων των μαθητών των μουσικών σχολείων και των συνοδών τους, γονέων και εκπαιδευτικών, μας επιτρέπει να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο οργανωτικό προσκλητήριο για την επόμενη συνάντηση. Είναι η επικοινωνία που χτίσαμε τα περασμένα δυο χρόνια, οι δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης, και η προσμονή της επόμενης συνάντησης που καθιστά το γεγονός αυτό ανερχόμενο θεσμό με μέλλον. Έναν θεσμό που η πόλη μας, οι αρχές, οι κοινωνικοί, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς, οι δυνάμεις πολιτισμού και προόδου, και πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουμε ακόμα περισσότερο.

Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί όχι μόνο να συνεχίσει την μέχρι τώρα καλή προσπάθεια, βελτιώνοντας τις δεδομένες αδυναμίες και αναπληρώνοντας τις υπαρκτές ελλείψεις, αλλά να εμβαθύνει και να διευρύνει τα χαρακτηριστικά του θεσμού και προς νέες κατευθύνσεις. Ήδη, στην περσινή διοργάνωση είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας εκτός από τα ελληνικά μουσικά σχολεία και δυο μουσικά σχολεία από τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Φέτος, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση υποδοχής και επιπλέον μουσικών σχολείων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Συμμετοχές που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την πόλη μας και, συνεπώς, είναι αναγκαία η στήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο από πλευράς των αρχών και όχι μόνο. Ο στόχος αυτού του ανοίγματος τολμά να επαναφέρει στη μνήμη αυτής της πόλης τον οικουμενικό της χαρακτήρα, που τόσο έντονα σημάδεψε το παρελθόν της και το οποίο αποτελεί αστείρευτη και, ίσως, όχι αρκετά αναγνωρισμένη από όλους μας πηγή πλούτου.

Οραματιζόμαστε το γεγονός αυτό ως μια γέφυρα πολιτιστικής σύζευξης και σύνθεσης των μουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας μας, ανοιχτή και ικανή να προσφέρει ευκαιρίες διαλόγου μεταξύ της μουσικής, των καλών τεχνών και του πνεύματος όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Στόχος μας είναι η επανοικειοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργική  αξιοποίηση της παρακαταθήκης του Μάνου Χατζιδάκι, η κοινωνική σύσφιξη και η ανάπτυξη ενός ελεύθερου χώρου δημιουργικής έκφρασης της νέας γενιάς.

Η οργάνωση της 3ης συνάντησης Μουσικών Σχολείων είναι μια ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση σε όλους μας για να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στη διαμόρφωση της ιστορικής μας μοίρας. Σας καλούμε να συνταχθείτε σε αυτήν την προσπάθεια με την κατάθεση ιδεών, προτάσεων, τη συμμετοχή σας στις ομάδες εργασίας, και την ποικίλη ενίσχυσής σας. Οι ψηφίδες πολιτισμού των μουσικών σχολείων χρειάζονται όλους μας για να βοηθήσουμε στη σύνθεσή τους. Τη σύνθεση του μεγάλου ψηφιδωτού της πόλης του Μάνου Χατζιδάκι!

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Ομάδα εθελοντών της Συνάντησης Μουσικών Σχολείων

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr