Ξάνθη: Mε μεγάλη συμμετοχή η Πανελλαδική Πορεία ενάντια βία κατά των γυναικών. ( +vid)

9 Μαρτίου 201318:25

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή και καλή οργάνωση πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι του Σαββάτου η Πανελλαδική Πορεία ενάντια στη βία των Γυναικών.

Στην πορεία που ξεκίνησε από το Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής, συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, μέλη διάφορων οργανώσεων από την Ξάνθη και την υπόλοιπη Ελλάδα, που έφτασαν, κυρίως, με λεωφορεία στην Ξάνθη. Η πορεία έγινε στην Ξάνθη, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Ζωής Δαλακλίδου, που δολοφονήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό οι διαδηλωτές, που  πέρασαν από το κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν στο σπίτι της άτυχης Ζωής, στην οδό 40 Εκκλησιών. Έδωσαν  φεμινιστικό, αντισεξιστικό, αντιρατσιστικό χαρακτήρα,απαντώντας και στις εκφράσεις  αυτοδικίας  που καταγράφηκαν αμέσως μετά το περιστατικό βίας από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Τι ανέφεραν τα πανό. Το πλαίσιο της διαδήλωσης

Τα πλακάτ των διαδηλωτών είχαν συνθήματα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, στα ελληνικά αλλά και τα τουρκικά, με εμφαση στο βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία, την ομοφοβία, το σεξισμό, την πατριαρχική οικογένεια.

Το πλαίσιο της διαμαρτυρίας έχει κεντρικό σύνθημα “σπαστε τη σιωπή” και εστιάζει στη σιωπή που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, αυτή που καλλιεργείται στην οικογένεια, στο σεξισιστικό σχολείο, στις θυματοποιημένες γυναίκες, στο μεροληπτικό δικαστικό σύστημα, τη θρησκεία και άλλα στερεότυπα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις που είχαν την πρωτοβουλία, καταγγέλουν “όλα αυτά στα οποία η τοπική κοινωνία έκλεισε τα μάτια και που βρίσκονται πίσω από κάθε μορφή βίας απέναντι στις γυναίκες, τον σεξισμό και την πατριαρχία. Γιατί οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί που δικαιολογούνται, καλύπτονται, αποκρύπτονται και προστατεύονται από την κοινωνία και τα ΜΜΕ.”

Εκτός της τοπικής Πρωτοβουλίας κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης, στη διοργάνωση και την πορεία συμμετείχαν η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ομάδα Τerminal 119 για την κοινωνική και ατομική αυτονομία.  Η πορεία στο κέντρο της πόλης συνδυάζεται με ένα διήμερο που οργανώθηκε στην Ξάνθη με κεντρική εκδήλωση την ομιλία στο Αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ από τη Σίσσυ Βωβού, τη Δήμητρα Γκογκίδου κ.α.

20130309_133927
20130309_133939 20130309_133539 20130309_133408 20130309_133404 20130309_133412

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr