Ξάνθη: Aναστάτωση από τα ράντζα στο κλειστό γυμναστήριο

2 Απριλίου 202009:54

Την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής επιτείνουν οι εικόνες με τα στοιβαγμένα ράντζα στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Η περιοχή της Ξάνθης είναι από τις πλέον επιβαρυμένες από πλευράς επιδημιολογικού φορτίου της νόσου covid-19, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ανησυχία η οποία εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας δύο γεγονότων.

Το πρώτο έχει να κάνει με την απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, να τεθούν σε μερική καραντίνα οι δήμοι Ξάνθης και Εχίνου, εξ αιτίας των πολλών κρουσμάτων covid-19 που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή. Ήδη, έως χθες, η περιοχή της Ξάνθης μετρούσε είκοσι επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και τέσσερις θανάτους.

Θα μετατραπεί το γυμναστήριο σε νοσοκομείο;

Το δεύτερο γεγονός το οποίο επέτεινε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής είναι οι εικόνες με τα στοιβαγμένα ράντζα στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Εικόνες οι οποίες παραπέμπουν σε ενδεχόμενη ακραία διασπορά της νόσου, με πιθανό κίνδυνο να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τοπικές υγειονομικές δομές με αποτέλεσμα να χρειαστεί κάποιοι από τους ασθενείς να νοσηλευτούν στο χώρο του γυμναστηρίου.

Το κλίμα αυτό επέτειναν δηλώσεις (στο protothema.gr) του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται δίπλα στο κράτος, δίπλα στους επιστήμονες που μάχονται, δίπλα στους γιατρούς μας και στους νοσηλευτές μας”, προσθέτοντας πως “το μεγαλύτερο όπλο μας αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη. Δεν θέλουμε να βλέπουμε συνανθρώπους μας στα πατώματα όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες. Έτσι σε συνεργασία με το νοσοκομείο έχουμε διαθέσει το κλειστό γήπεδο Φίλιππος Αμοιρίδης το οποίο χωράει εκατό κλίνες για παν ενδεχόμενο».

Προσέθεσε, επίσης, πως τις επόμενες ημέρες, με τη συνδρομή επιχειρηματιών της Ξάνθης αλλά και του εξωτερικού που κατάγονται από την Ξάνθη, θα αγοραστεί και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός, καθώς και μια γεννήτρια οξυγόνου αλλά και ό,τι άλλο ιατρικό υλικό χρειάζεται για να διαμορφωθεί το κλειστό γήπεδο σε χώρο περίθαλψης νοσούντων από τον κορωνοϊό, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, πάντα σε συνεννόηση με το νοσοκομείο Ξάνθης. «Καλύτερα να είμαστε έτοιμοι και αχρείαστοι στο τέλος παρά να δούμε εικόνες όπως αυτές στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού» ανέφερε ο κ. Τσέπελης.

Αποστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Υγείας με τους οποίους μίλησε η Voria.gr δηλώνουν άγνοια σχετικά με την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδιασμού αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη πρωτοβουλία δεν ήταν σε γνώση τους. Εκφράζουν μάλιστα την πεποίθηση ότι μετά την μερική καραντίνα στην οποία τέθηκαν οι δήμοι Ξάνθης και Εχίνου, υπάρχει αισιοδοξία πως η διασπορά της νόσου θα ελεγχθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σε περίπτωση πάντως ακραίου σεναρίου, οι υποδομές του νοσοκομείου Ξάνθης, μαζί και με αυτές της Αλεξανδρούπολης που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της Θράκης, είναι επαρκείς. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, σε ενδεχόμενο ακραίο σενάριο το νοσοκομείο Ξάνθης θα χρησιμοποιηθεί και αυτό για τις ανάγκες νοσηλείας κρουσμάτων covid-19 και όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς θα μεταφερθούν σε γειτονικά νοσοκομεία, κυρίως σε αυτό της Καβάλας, το οποίο είναι εκτός σχεδιασμού covid-19.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το θέμα αναδείχθηκε μετά την επίσκεψη που έκανε στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν και ο ίδιος έχει ενημέρωση για το θέμα.

Για το ζήτημα των ράντζων στο κλειστό γυμναστήριο εξέδωσε ανακοίνωση η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας Θράκης Δώρα Αυγέρη με την οποία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τον εκπρόσωπο του υπουργείου για την πανδημία του κορωνοϊού Σωτήρη Τσιόδρα να απαντήσουν μεταξύ άλλων εάν «η μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης έγινε βάσει κάποιου σχεδιασμού και από ποιον;».

voria.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr