Ξάνθη: 732 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς

11 Φεβρουαρίου 202010:15

Κατά μέσο όρο προκύπτει ένα ποσό 2.609 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό, που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το ποσό των 732.000.000 ευρώ έχουν συγκεντρωμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι κάτοικοι της Ξάνθης, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην περιοχή φαίνεται πως υπάρχουν συνολικά 280.669 λογαριασμοί σε τράπεζες. Μάλιστα από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ένα μέσο όρο 2.609 ευρώ ανά λογαριασμό.

Φυσικά η πραγματικότητα απέχει αρκετά, μιας και πρακτικά δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης ένα τέτοιο ποσό αποταμίευσης.

Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι που διαθέτουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ανεβάζοντας φυσικά και το μέσο όρο, τη στιγμή που μια μεγάλη πλειοψηφία διαθέτει ελάχιστα χρήματα (ή και καθόλου) στην άκρη.

Είναι σίγουρα βέβαια άξιο λόγου και σχολιασμού το γεγονός πως στους τραπεζικούς λογαριασμούς της περιοχής υπάρχει συγκεντρωμένο ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Έβρος, παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Πιο συγκεκριμένα στον ακριτικό Έβρο οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως τη δημοσιότητας κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα διαφορετική εικόνα.

Χαρακτηριστικό το γεγονός που προκύπτει ότι οι επτά στους 10 δεν έχουν στην άκρη περισσότερα από 900-1000 ευρώ ως αποταμίευση.

Βέβαια από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι ο πλούτος της χώρας είναι συσσωρευμένος στα χέρια λίγων.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την Ξάνθη αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Θράκης, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (και φυσικά διαθέτουν περισσότερους από έναν λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες).

Αναλυτικά τα στοιχεία από την απογραφή της Τράπεζας της Ελλάδας

xanthinea.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr