Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από το εμπάργκο στο Κατάρ

14 Ιουνίου 201705:48

Τραπεζικός τομέας, μεταφορές, τουρισμός, κατασκευαστικές και πετρελαϊκές συγκαταλέγονται στους τομείς της οικονομίας του Κατάρ που αναμένεται να δεχθούν πλήγμα εξαιτίας της απομόνωσης της αραβικής χώρας. Με ιδιαίτερα ευάλωτο τον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς τα πετρελαιοφόρα δεν θα μπορούν να έχουν ανταπόκριση στα λιμάνια του Περσικού Κόλπου, ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του χρέους του Κατάρ, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα. Η συγκυρία αναμένεται, πάντως, να πλήξει εταιρείες όχι μόνον του Κατάρ αλλά και γειτονικών χωρών, και να ωφελήσει άλλες που ανταγωνίζονται τις βιομηχανίες του.

Τράπεζες

Σύμφωνα με αναλυτές της Shuaa Capital PSC του Ντουμπάι, θα υποστεί ζημία η τράπεζα QNB (Qatar National Bank), η μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής, που εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση και έχει μεγάλη έκθεση στις χώρες του Κόλπου και στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη Mena Gorp., ενδέχεται να πληγούν, επίσης, οι μεγαλύτερες τράπεζες των Εμιράτων, οι First Abu Dhabi Bank PJSC και Emirates NBD PJSC, καθώς οι πελάτες τους ίσως προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από το ξένο κεφάλαιο, που τώρα ενδέχεται να εγκαταλείψει το Κατάρ. Οι καταθέσεις ξένων, ιδιαιτέρως από τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), αντιπροσωπεύουν το 24% των καταθέσεων των 18 τραπεζών της χώρας, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ενέργεια

Θα επωφεληθούν οι αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου που θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς τα πετρελαιοφόρα του Κατάρ και όσα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν δρομολόγιο. Στους χαμένους αναμένεται να είναι και η ενεργειακή Dolphin Energy του γειτονικού Αμπου Ντάμπι. Τροφοδοτεί τα Εμιράτα και το Ομάν με περίπου δύο δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου του Κατάρ την ημέρα, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 364 χιλιομέτρων που, προς το παρόν, εξακολουθεί να λειτουργεί. Οπως, όμως, επισημαίνει ο Ρόμπιν Μιλς της συμβουλευτικής Qamar Energy, αν διακοπεί η λειτουργία του, το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό για τα Εμιράτα.

Τρόφιμα

Η βιομηχανία γαλακτοκομικών Almarai Co. της Σαουδικής Αραβίας θα δεχθεί πλήγμα, καθώς εξασφαλίζει τουλάχιστον το 1/4 των εσόδων της από τις γειτονικές χώρες του Κόλπου. Σύμφωνα με τη S&P Global Platts, θα πληγεί επίσης η βιομηχανία ζάχαρης Al Khaleej Sugar Co του Ντουμπάι, η μοναδική που επεξεργάζεται ζάχαρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, ο Ιβ Ελ Μαλάτ της Arabian Sugar του Μπαχρέιν προεξοφλεί πως θα ωφεληθούν οι ευρωπαϊκές και οι ινδικές βιομηχανίες ζάχαρης, καθώς θα σπεύσουν να καλύψουν τις ανάγκες του Κατάρ. Το Κατάρ έχει στραφεί σε Ιράν και Τουρκία για να εξασφαλίσει τις προμήθειες τροφίμων και στελέχη της Oyark Securities στην Κωνσταντινούπολη προβλέπουν πως θα επωφεληθούν οι εταιρείες Banvit, Pinar Et Un και Pinar Sut που θα καλύψουν τις ανάγκες σε γαλακτοκομικά, πουλερικά και κρέας.

Τουρισμός

Οι γειτονικές χώρες του Κατάρ, εκείνες ακριβώς που το απέκλεισαν, αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των εισαγωγών της και σχεδόν το 50% των τουριστών της, σύμφωνα με την Arqaam Capital Ltd. Ο αποκλεισμός της θέτει σε κίνδυνο έργα υποδομής ύψους πολλών δισ. δολαρίων που έχει προγραμματίσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.

Μεταφορές

Ο κρατικός αερομεταφορέας Qatar Airways θα είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς εκτελεί 52 πτήσεις την ημέρα προς τις τέσσερις αραβικές χώρες που απέκλεισαν το Κατάρ και ίσως χάσει έως και το 30% των εσόδων του. Θα επωφεληθούν, αντιθέτως, οι αεροπορικές που το ανταγωνίζονται στα κυριότερα δρομολόγιά του, με πρώτες τις Singapore Airlines και Gulf Air. Σύμφωνα με αναλυτές της Frost & Sullivan, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο αντίκτυπος σε όλους τους αερομεταφορείς της περιοχής, κερδισμένοι θα είναι επίσης η Lufthansa και όσες εταιρείες εκτελούν τα ίδια δρομολόγια όπως η Malaysia Arilines και η Philippine Airlines.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr