savvas_xristos_avdira

X. Σάββας: Κατάμεστο συνεχώς το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

18 Μαρτίου 201018:13

savvas_xristos_avdiraΕντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κοινού της πεδινής περιοχής από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων.

Το Κέντρο είναι σχεδόν καθημερινά κατάμεστο από τους κατοίκους των γύρω οικισμών και αποδεικνύεται ότι καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στην πρωτοβάθμια περίθαλψή τους.  Όπως δηλώνει στο XanthiPress.gr o Διευθυντής του Κέντρου, καρδιολόγος Χρήστος Σάββας, «Είχαμε αγωνία για τον τρόπο που θα υποδεχτεί το Κέντρο ο κόσμος, τελικά διαπιστώνουμε ότι η προσέλευση δικαιώνει όποιον προσπάθησε να το φτιάξει εδώ. Συγκεντρώνει κόσμο από όλη την πεδινή περιοχή και μας εκπλήσσει ο τρόπος που διαδόθηκε η είδηση του λειτουργίας του. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε άμεσα και μέσα σε λίγες μέρες το Κέντρο Υγείας έχει φτάσει σε σημείο συμφόρησης. Φαίνεται ότι το κοινό της περιοχής  το είχε ανάγκη, το ζητούσε και τώρα, πλέον, το απολαμβάνει».

Όπως δηλώνει ο κος Σάββας, «από άποψη στελέχωσης μειονεκτεί όσον αφορά στη Νοσηλευτική υπηρεσία η οποία σε αυτή τη φάση εξυπηρετείται με σφιχτά προγράμματα, αλλά αναμένουμε σύντομα διορισμούς που θα ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία.  Η Ιατρική υπηρεσία λειτουργεί αρκετά καλά δεδομένου ότι έχουμε τη συμμετοχή των Ιατρών των 7 Περιφερειακών Ιατρείων στα προγράμματά μας γεγονός που συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες Παθολόγων, Καρδιολόγων, Γενικών Ιατρών,  Μικροβιολόγου και Οδοντίατρου. Υπάρχει ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο, γραμματειακή υποστήριξη που συμβάλει στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς ενώ δύο φορές την εβδομάδα γίνονται προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις.»

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η λειτουργία αξιόλογης δομής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αβδήρων επεσήμανε ότι είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη συσσώρευση περιστατικών, ιδιαίτερα στα επείγοντα, που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε άλλους είδους δομές, κάνοντας την εκτίμηση ότι ένα σημαντικό μέρος τέτοιων περιστατικών αντιμετωπίζεται πλέον στα Άβδηρα. Σημείωσε πάντως ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο όταν θα υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία.

Γενικότερα πάντως, όπως επισημαίνει ο κος Χρήστος,έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι υπηρεσίες που παρέχονται στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση των ασθενών μέσω των ηλεκτρονικών φακέλων τους και γενικότερα αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα οι ασθενείς της περιοχής.

Χωροταξικά δεδομένα
Το Κέντρο Υγείας Αβδήρων, βρίσκεται επάνω στον Επαρχιακό Δρόμο Αβάτου-Ν. Κεσσάνης, στο ύψος του οικισμού των Αβήρων, δίπλα στη διασταύρωση με το δρόμο Αβδήρων-Παραλίας. Εξυπηρετεί τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονται νοτίως της Εγνατίας Οδού και στη διοικητική του ευθύνη του υπάγονται τα 7 περιφερειακά Ιατρεία της συγκεκριμένης περιοχής. Παράλληλα του θερινούς μήνες η λειτουργία του αναμένεται να είναι σημαντική για τους αρκετούς χιλιάδες παραθεριστές της παραλιακής ζώνης. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και αρκετά μεγάλο κτίριο που παρέχει υποδομές ασυνήθιστα υψηλές για περιφερειακό Κέντρο Υγείας.

Το χρονικό της Δημιουργίας του Κέντρου Υγείας.
Το XanthiPress.gr παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης και λειτουργίας του Κέντρου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είναι γνωστό για την ανέγερση του κτιρίου και τη σύσταση του οργανισμού του, είχε πρωτοστατήσει η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, που το χαρακτήρισε έργο ζωής,  ενώ το κτίριο καθώς και οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις και προκηρύξεις του προσωπικού είχαν ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2009. Μετά την ανάληψη των προσωρινών καθηκόντων Διοικητή από το αναπληρωτή ΥΠΕάρχη, πλέον, Βασίλη Χατζηαποστόλου, κινήθηκαν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων και ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του Κέντρου την 1η Μαρτίου, ήμερα που είχε τεθεί και ως στόχος.

kentro_ygeias_avdira

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr