nomarxia

Xωρίς έργα από Ξάνθη οι ΣΔΙΤ. Κριτική Παυλίδη σε Κατσέλη

15 Ιουνίου 201020:39

NOMARXIAΚριτική στην κυβέρνηση και την Υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, για το γεγονός ότι η Ξάνθη δεν συμπεριλαμβάνεται στις 22 Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που γίνονται σε όλη τη χώρα και ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ασκεί ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στα 22 έργα ΣΔΙΤ, ύψους 2 δις ευρώ «δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτε σημαντικό για την περιοχή μας. Πριν από 3 χρόνια, κατόπιν έγγραφης δέσμευσης του ΟΣΚ, σε συνεργασία τη Γενική Γραμματεία των ΣΔΙΤ, αναλήφθηκε η δέσμευση κατασκευής 2  σχολείων, του 12/θέσιου μειονοτικού Δ.Σ. Κιμμερίων και του 6/θεσιου 16ου Δ.Σ.  Ξάνθης. Προς τον σκοπό αυτό, για την πλήρη ωρίμανση των  2 έργων αυτών, πέραν των άλλων, μεταβιβάσαμε  στον ΟΣΚ τα αντίστοιχα οικόπεδα, σημαντικής αξίας, για χρήση 50 ετών, με αποφάσεις του Νομαρχιακού και  Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώντας ότι οι Κυβερνήσεις έχουν συνέπεια και συνέχεια, δεν τα εντάξαμε σε άλλο πρόγραμμα, κωλυόμενοι και εκ της παραχώρησης των οικοπέδων.»

 Παράλληλα στη μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παυλίδης επισημαίνει ότι «στα ΣΔΙΤ, εντάσσονται έργα σχολικής στέγης μόνο για την Αττική και Κεντρική Μακεδονία και κανένα για τη δική μας και τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Η ωρίμανση για τα δικά μας σχολεία υφίσταται από τριετίας. Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου και να τονίσω ότι  απαίτησή μας είναι τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών να υλοποιήσουν τα σχολεία για τα οποία δεσμεύθηκαν, άλλως να μας αποδεσμεύσουν άμεσα τα 2 οικόπεδα.  Ευτυχώς, από άλλες κατευθύνσεις, έγιναν άλματα στο χώρο της σχολικής στέγης, ώστε να περιορίζεται η αρνητικότητα της συγκεκριμένης ακατανόητης άρνησης ένταξης».

 Τέλος, ο Νομάρχης στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στο ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου Γκέρυ ή Σπήρερ, απέναντι από το ΙΚΑ για το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, πρόταση της Νομαρχίας στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, προκειμένου να αξοποιηθεί. με  τριώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης (παρκινγκ), 200 θέσεων: «Η πρότασή μας εξετάσθηκε και ζητήθηκε, για τον πλήρη κατά τα λοιπά φάκελο, ο αποχαρακτηρισμός του περιβάλλοντα χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το αίτημά μας στηρίχθηκε σε ερευνητική μελέτη με κτιριολογικό πρόγραμμα που συντάχθηκε, με εντολή της Νομαρχίας, από επιστήμονες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δ.Π.Θ.  Μετά από τριετή πίεσή μας για αποχαρακτηρισμό του, ως διατηρητέου και μη οικοδομήσιμου του περιβάλλοντα χώρου, ετέθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού νέοι  όροι αξιοποίησης, μόλις προ τριμήνου, που, καθιστούν μεν πολύπλοκη την υπόθεση της αξιοποίησής του, αλλά αφήνουν – για πρώτη φορά- διέξοδο.  Σε κάθε περίπτωση το έργο μπορεί να προχωρήσει μόνο κατόπιν ΣΔΙΤ, λόγω υψηλού κόστους και μη επιλεξιμότητας στα γνωστά προγράμματα, με αυστηρούς όρους διαφάνειας και με πλειοδοτικό διαγωνισμό».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr