Βρούτσης: Χωρίς όριο ηλικίας το ΕΚΑΣ σε άτομα με βαριά αναπηρία

31 Δεκεμβρίου 201319:00

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από το 2014 το ηλικιακό όριο άνω των 65 ετών για την καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσους έχουν αναπηρία άνω του 80% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούσης, ο οποίος συμμετάσχει στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μάξιμου υπό τον πρωθυπουργό.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού αποκαθίσταται μία αδικία σε βάρος των ΑμΕΑ. Αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για άτομα με αναπηρία 80% και πάνω, για τα οποία δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Αυτή στη στιγμή παραμένει στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ αποχώρησαν ο υπουργός Εργασίας και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Αντικείμενα της σύσκεψης, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινά επισήμως την Τετάρτη, αλλά και ενόψει και της έλευσης της τρόικας στη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφερόμενο στις δηλώσεις Βρούτση για το ΕΚΑΣ των αναπήρων, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ένα θετικό βήμα που όμως δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος του ΕΚΑΣ, που αφορά την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των αναπήρων.

«Πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπισθεί πλήρως – ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας αφού το ΕΚΑΣ δίνεται αναλογικά – το ταχύτερο δυνατό καθώς η σχετική δημοσιονομική επιβάρυνση είναι περιορισμένη και μπορεί πλέον να καλυφθεί»

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ώστε να γίνουν αποδεκτά και όλα τα άλλα σημεία της τροπολογίας που είχε καταθέσεις στις 10 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα:

• Στην επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, για όσους έχουν 5ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην χώρα (αντί της 20ετίας) και την εξαίρεση των προνοιακών επιδομάτων από το εισοδηματικό κριτήριο.

• Στην ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ανέργων και όσων επαγγελματιών έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και των ανέργων νέων, με βελτίωση και διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου.

• Στην παράταση για ένα έτος της καταβολής των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων, όπου με ευθύνη του ΚΕΠΑ υπάρχει καθυστέρηση στην επανεξέταση των ατόμων με αναπηρία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας έδωσε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου για την υποβολή του έντυπου Α21 που αφορά στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.

Πηγή: www.skai.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr