Βρέθηκε το ημερολόγιο του ναζιστή Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ

10 Ιουνίου 201315:30

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε το ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, φίλου του Χίτλερ, συμβούλου του επί εξωτερικών θεμάτων και εκδότη της ναζιστικής εφημερίδας, το οποίο παρέμενε χαμένο επί σειρά ετώνΟ Ρόζενμπεργκ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1946 εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Μία αρχική αξιολόγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει ότι το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα οπτική και στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ και άλλους ναζιστές ηγέτες, περιλαμβανομένων των Χάινριχ Χίμλερ και Χέρμαν Γκέρινγκ. Περιέχει επίσης λεπτομέρειες για τη γερμανική κατοχή τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τα σχέδια να προχωρήσουν σε μαζικές δολοφονίες Εβραίων και ανατολικοευρωπαίων.

“Τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για τη μελέτη της ναζιστικής εποχής, περιλαμβανομένης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος”, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. “Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σ’ έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ. Το ημερολόγιο θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ιστορικούς που θα συμπληρώσει, και εν μέρει θα αντικρούσει, ήδη γνωστές πληροφορίες”.

Το ημερολόγιο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης, ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941, αλλά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέλαγουερ, που θα δώσουν από κοινού αξιωματούχοι του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Επιβολής Νομοθεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του μουσείου, το ημερολόγιο περιέχει μία συλλογή των σκέψεων του Ρόζενμπεργκ από την άνοιξη του 1936 μέχρι το χειμώνα του 1944.

Το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εξαφανίστηκε μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά τη διάρκεια της οποίας το κρατούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο οι εισαγγελείς. Ένας απ’ αυτούς, ο Ρόμπερτ Κέμπνερ, θεωρείτο από τις αμερικανικές αρχές ύποπτος ότι πέρασε λαθραία το ημερολόγιο στις ΗΠΑ. Στα απομνημονεύματά του ο Κέμπνερ αναφέρει ορισμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, ενώ το 1956 ένας Γερμανός ιστορικός δημοσίευσε αποσπάσματά του από το 1939 και το 1940, αλλά ολόκληρο το ημερολόγιο δεν βρέθηκε ποτέ. Όταν πέθανε ο Κέμπνερ το 1993, σε ηλικία 93 ετών, ξεκίνησε μία σειρά από δικαστικές διαμάχες για τα έγγραφά του, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά του, την πρώην γραμματέα του και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η οποία κράτησε περίπου μια δεκαετία. Τα παιδιά του συμφώνησαν να τα παραδώσουν στο Μουσείο, αλλά όταν οι αρμόδιες αρχές μετέβησαν στο σπίτι του για να τα παραλάβουν, το 1999, ανακάλυψαν ότι χιλιάδες σελίδες έλειπαν. Μετά το 1999, το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων σελίδων.

Το Μουσείο εντόπισε περισσότερα από 150.000 έγγραφα που είχε στην κατοχή της η πρώην γραμματέας του Κέμπνερ, η οποία τότε ζούσε στο σπίτι του ακαδημαϊκού Χέρμπερτ Ρίτσαρντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εξακολουθούσε να αγνοείται. Στις αρχές του χρόνου, το Μουσείο σε συνεργασία μ’ έναν πράκτορα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας επιχείρησαν να εντοπίσουν τις σελίδες που έλειπαν. Τελικά, το ημερολόγιο βρέθηκε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον ο οποίος πλέον κατοικεί κοντά στο Μπάφαλο.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr