Η Βραζιλία «έτοιμη» για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, λέει η Rousseff

11 Ιουνίου 201414:28

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Rousseff λέει ότι η χώρα της είναι έτοιμη, εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που αρχίζει την Πέμπτη.

Σε τηλεοπτική ομιλία της, είπε “οι απαισιόδοξοι” είχαν ηττηθεί από την αποφασιστικότητα του βραζιλιάνικου λαού.

Απέρριψε επικρίσεις για σπατάλη, λέγοντας ότι το τουρνουά θα αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά των υποδομών.

Απεργίες στο μετρό, επίσης, απειλούν να διαταράξουν το εναρκτήριο παιχνίδι στο Σάο Πάολο και το τελικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, Ricardo Trade, δήλωσε στο BBC ότι ενώ η απεργία θα ήταν «εφιαλτική», οι αρχές ήταν προετοιμασμένες και “μέσα στο γήπεδο, θα είναι ένα σόου».

Επέμεινε ότι η Βραζιλία θα παραδώσει.

“Ψευδές δίλημμα “

Μιλώντας 48 ώρες πριν την έναρξη του τουρνουά, ο Πρόεδρος Rousseff είπε ότι οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μακράς έργων υποδομής “στις βαλίτσες τους”, η οποία θα παραμείνει στη χώρα ως ένα όφελος για όλους.

Υπερασπίστηκε τις δαπάνες $ 11 δισ. για το τουρνουά, αποκαλώντας το «ψευδές δίλημμα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο μειώνοντας τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Ο προϋπολογισμός για τους τομείς αυτούς μεταξύ 2010 και 2013 ήταν πολύ μεγαλύτερο από την επένδυση στα γήπεδα, πρόσθεσε.

“Μείνετε ήσυχοι αυτό, οι λογαριασμοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου σχολαστικά ελέγχονται από τα όργανα ελέγχου της χώρας», είπε.

Υπάρχουν επικρίσεις από τους κατοίκους οι οποίοι λένε ότι είχε υποσχεθεί πολλά αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν καθυστερήσει ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει την Πέμπτη με έναν αγώνα μεταξύ στους οικοδεσπότες της Βραζιλίας και της Κροατίας στο γήπεδο Itaquerao ή Arena Corinthians, στα προάστια του Σάο Πάολο.

Ωστόσο, οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη για να ετοιμαστεί το γήπεδο πριν από τον εναρκτήριο αγώνα.

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες των συνδικάτων απειλούν να επαναλάβουν την απεργία του μετρό στο Σάο Πάολο κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Ζητούν για το προσωπικό που απειλείται με απόλυση για τη συμμετοχή τους στην απεργία που σχετίζονται με διαταραχές να επαναπροσληφθεί.

Μια διακοπή πέντε ημερών, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ευρείας κλίμακας κυκλοφοριακό χάος, με τους φόβους ότι η επανάληψη της διακοπής θα μπορούσε να αποτρέψει τους οπαδούς και τους εργαζόμενους από το να παρακολουθήσουν αγώνες φάσης των ομίλων. Η απεργία ανεστάλη για τη Δευτέρα.

Η πρόεδρος Rousseff έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει οι διαδηλώσεις να διαταράξουν το τουρνουά.

Χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί και στρατιώτες θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν ομαλά.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr